Dobrý ročník v ťažkých časoch

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska očakáva výnimočný ročník. Straty z minulého roka a stúpajúce náklady však nezachráni. Napriek tomu sú slovenskí vinári odhodlaní dokázať našim spotrebiteľom, že domáce vína sú kvalitné a originálne.

Ťahúňom budú biele vína

Vinárom sa medziročne znížili ceny takmer o 20 %. Dôvodom je pandémia, ktorá znemožnila dodávať produkty do reštauračných a stravovacích zariadení. Jediným odbytovým kanálom tak boli obchodné reťazce. To je aj hlavný dôvod, prečo sa mnohí malí vinári museli poobzerať po novom zamestnaní, pretože ich výroba vína prestala živiť. Mnohé vinárstva dnes nemajú predanú úrodu z minulého roka, a preto aj plánujú vykupovať v tejto sezóne menej hrozna. Naši producenti však očakávajú výnimočný ročník pre biele vína, ktorý nebýva veľmi často. „Strata z minulého roka sa nedá vykompenzovať ani dobrým ročníkom. Dobrý ročník dovolí našim vinárom spamätať sa, opäť prilákať slovenského spotrebiteľa a ukázať mu tú výnimočnosť, ktorú so sebou nesie. Dobrý ročník znamená aj možnosť nechať víno na archiváciu,“ spresnila výkonná riaditeľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková. Aká bude úroda červených vín sa ukáže až na jeseň.

Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva

Reťazová reakcia, ktorú rozpútala pandémia, však zašla ešte ďalej. Už niekoľko mesiacov sme svedkami nedostatku rôznych druhov materiálov, čo má enormný vplyv aj na ich cenu. Výnimkou nie je ani sektor vína. Ministerstvo pôdohospodárstva hovorí o odškodnení vinárskeho sektora už niekoľko mesiacov. Jedna takáto pomoc tu už bola, ale množstvo výrobcov vína bolo z tejto pomoci vylúčených. Východiskom malo byť podopatrenie 4.2, z ktorého by sa mali investície dostať aj do vinárstiev. Kameňom úrazu je však čas. „Ak niekto nečakal a kupoval tanky alebo nerezové nádrže vo februári z vlastných zdrojov, tak urobil dobre. Dnes už totiž stoja dvojnásobok. Aj keby prišla zo strany ministerstva sľúbená dotácia, tak nám maximálne vykompenzuje ten polročný nárast cien. Preto platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva,“ zhrnula nelichotivú situáciu s nárastom cien riaditeľka zväzu.

Naše vinohrady jarné mrazy výraznejšie nepoškodili, silné búrky v letnom období mohli narobiť problémy len lokálne. Krajiny ako Španielsko, Francúzsko a Taliansko, ktoré boli vysoko postihnuté mrazmi a neskôr aj záplavami či dokonca požiarmi, však avizujú, že budú zvyšovať ceny. Tieto krajiny aj udávajú cenotvorbu, preto je pravdepodobné, že to bude mať vplyv aj na našich producentov. Tí však tvrdia, že zvýšenou cenou budú len kompenzovať vyššie náklady.

Pomohol by im nový zákon

Veľmi aktuálnou témou je aj príprava zákona o vinohradníctve a vinárstve z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktoré by sa malo onedlho dostať na medzirezortné pripomienkové konanie. Rokovania k jeho zneniu však nepriniesli jasné závery a problémy našich producentov vína sa ďalej neriešia. „Mrzí nás, že ministerstvo ohlásilo takýto zákon bez toho, aby sme videli výsledný návrh. Dúfame, že diskusia bude ešte prebiehať a naše požiadavky budú zohľadnené,“ povedala na margo príprav nového zákona dlhoročná riaditeľka zväzu.

Aktuálne by naši producenti vína privítali najmä prísnejšie opatrenia v rámci dovozov lacných vín a muštov, minimálne však evidenčné opatrenia na sprehľadnenie ich tokov. O takom niečom sa však podľa slov riaditeľky Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska zatiaľ neuvažovalo. Nemenej dôležitý je aj spoločný marketingový fond za účasti štátu. Rakúsko, Česká republika a aj Maďarsko majú vinársky podporný fond, ktorý značne pomáha tunajším vinárom. Naši producenti tak aj naďalej ťahajú za kratší povraz.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce