Podávame ruku na spoluprácu
08/06/2021 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa chce zoznámiť s predstavami nového ministra pôdohospodárstva, aký má pohľad na spôsob reštartu agropotravinárskeho odvetvia.

Problémových tém je veľmi veľa, vysoko nad všetkými však dominujú štyri oblasti: príprava a schválenie Strategického plánu k Spoločnej poľnohospodárskej politike, ktorý musí každá jedna členská krajina na národnej úrovni schváliť a následne zaslať do Bruselu do konca tohto roka. Druhou oblasťou je úplná akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Treťou oblasťou je situácia okolo Slovenského pozemkového fondu. No a štvrtou oblasťou – nemenej dôležitou – je zvýšenie dôvery spotrebiteľov, vrátane našich politikov, k práci našich poľnohospodárov a potravinárov a k slovenským potravinám.
Pokiaľ ako spoločnosť nepochopíme, že ekologickejšie, zdravšie a pre vzhľad krajiny výhodnejšie je výroba potravín doma ako dovozy tovaru cez pol sveta, tak sa ďaleko zo súčasného miesta nepohneme. K tomu potrebujeme racionálne mysliaceho ministra so silným politickým výtlakom, ktorý bude vedieť presadiť zmeny odkonzultované s relevantnými agropotravinárskymi samosprávami či už vo vláde alebo v parlamente. Veľmi si želáme, aby nový minister svojou prácou a názormi poľnohospodárov a potravinárov motivoval a spájal, nie ich rozdeľoval, ako sme toho boli svedkami za ostatných 14 mesiacov. Rezort sa potáca v hlbokej priepasti, našou spoločnou úlohou je nájsť z nej cestu von. Inak, ako spoločnou komunikáciou a odbornou diskusiou to nedosiahneme. Stratili sme viac ako rok času na skutočné ozdravenie odvetvia.

„Bez ohľadu na všetky okolnosti a nechutný cirkus, ktorý sprevádzal personálnu výmenu v ministerskom kresle, z našej strany je novému ministrovi podaná ruka na spoluprácu. Veríme, že ju príjme a upokojí situáciu v odvetví“, uviedol predseda SPPK Emil Macho.
SPPK je najväčšia a najreprezentatívnejšia agropotravinárska samospráva na Slovensku. Naši členovia napríklad vyrábajú 70% slovenského mlieka, 92% slovenských vajec, 90% slovenského vína, chovajú 64% slovenských ošípaných. Celá produkcia cukru pochádza od našich členov. Práve preto chceme novému ministrovi ponúknuť náš pohľad na riešenie problémov, ktorý tlmočíme za väčšinu slovenských výrobcov potravín.