Pracovná skupina pre krmivá, 4. decembra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedal Jacques Poulet (FR). Spolu s Henrikom Wiedenrothom (DE) boli aklamačne zvolení za predsedu a podpredsedu pracovnej skupiny.
 
Prezentácia a výmena názorov na revíziu nariadenia (ES) č. 1831/2003 o doplnkových látkach používaných vo výžive zvierat
 
Nariadenie č. 1831 o používaní doplnkových látkach vo výžive zvierat bolo prijaté v roku 2003, Komisia pristúpila k jeho revízii. Záverečnú hodnotiacu štúdiu by mala Komisia zverejniť do konca roka 2020. Revízia bude naviac vykonaná v kontexte plnenia cieľov stratégie F2F. Po tom, čo Komisia  štúdiu zverejní, budú 4 týždne na zaslanie spätnej väzby a potom vyhlási verejnú konzultáciu, ktorá bude prístupná 12 týždňov. Nasledovať by mali 2 cielené konzultácie s vybranými zúčastnenými stranami. Návrh revidovaného nariadenia by Komisia mala zverejniť na konci roka 2021. Viac informácií je na stránkach Komisie.
 
Pozícia Copa a Cogeca ohľadom revízií:
 
  • požiadavka na zjednodušenie značenia (ostatné informácie môžu byť online)
  • tvrdenia pri doplnkových látkach musia mať právny základ ako pri kŕmnych zmesiach (pozri čl. 11 nariadenia č. 776/2009 o používaní krmív)
  • požiadavka na všeobecné zjednodušenie procesu povolenia doplnkových látok vo výžive zvierat
  • zníženie požiadaviek na účinnosť doplnkových látok (do určitej miery)
  • špecifické oprávnenia pre generiká
  • zníženie nákladov pri opätovnom povolení doplnkovej látky tým, že by bola predĺžené automaticky
Sekretariát vyzval na zaslanie písomných pripomienok do 17. 12. 2020.
 
 
Prezentácia a výmena názorov na možné stanovisko o udržateľnosti krmív
 
Tento bod prezentoval zástupca FEFAC Anton van den Brink. Prezentoval Chartu FEFAC na udržateľnosť krmív do roka 2030 ako reakciu európskeho krmivárskeho priemyslu na ciele Európskej zelenej dohody. Charta obsahuje 5 ambícií ako prispieť k udržateľnejšej živočíšnej výrobe a produkcii akvakultúry:
  • prispievať ku klimatickej neutralite prostredníctvom krmív
  • podporovať udržateľné potravinové systémy zvýšením efektivity zdrojov a živín
  • podporovať zodpovedné prístupy pri zaisťovaní zdrojov
  • prispievať k zlepšovaniu pohody hospodárskych zvierat
  • zlepšovať sociálno-ekonomické prostredie a odolnosť odvetvia živočíšnej výroby a akvakultúry
Zástupca FEFAC ďalej informoval o pravidlách produktovej kategórie na stanovenie environmentálnej stopy (PEFCR) krmív pre hospodárske zvieratá, ktoré Komisia publikovala v apríli 2018. FEFAC sa takisto zaviazal uľahčiť využívanie PEFCR a databázu GFLI vytvorením vzdelávacích materiálov a organizovaním webinárov. Databáza bola vytvorená v roku 2019, obsahuje informácie o dopade cca 960 hlavných zložiek krmív hospodárskych zvierat na životné prostredie.
 
Na záver uviedol, že pracujú na modernizácii pokynov týkajúcich sa sóje, budú v nich navýšené požiadavky na zodpovednú výrobu sóje. Nová verzia bude zahŕňať aj mechanizmus, ktorý umožní splniť záväzok transparentnosti trhu na získavanie sóje bez ďalšieho odlesňovania.
 
Diskusia:
DK reprezentant vyjadril podporu hľadania inovatívnych riešení a zníženia závislosti na dovozoch sóje na výrobu krmív. Ocenil by, keby FEFAC svoje argumenty zdieľal, aby ich bolo možné používať.
 
FR reprezentantka upozornila, že budú potrebné ďalšie náklady na podporu produkcie zdrojov, aby EÚ nebola na dovoze sóje závislá.
 
Podľa PL reprezentanta má EÚ veľký potenciál na produkciu proteínov, ktorý však nie je využitý. Uviedol príklad obilnín, výroba ktorých by bola výborným zdrojom bielkovín.
 
Sekretariát informoval, že pripravuje vlastný pozičný dokument k udržateľnosti krmív, ktorý bude požadovať dlhodobé investície do výskumu na zvýšenie produkcie rastlinných bielkovín v EÚ a bude podporovať zlepšenie účinnosti a využitia rastlinných bielkovín na výrobu krmív.
 
Predsedajúci vyzval na zaslanie písomných pripomienok. 
 
Aktuálne informácie o súčasnom stave limitov krížovej kontaminácie medikovaného krmiva
 
Boj proti antimikrobiálnej rezistencii je jednou z kľúčových priorít Komisie. Tá pripravuje delegovaný akt o maximálnych úrovniach krížovej kontaminácie konkrétnych účinných látok, ktorý by mala zverejniť v roku 2023. Vyzvala úrad EFSA na vypracovanie vedeckého stanoviska, týkajúceho sa konkrétnych maximálnych úrovní krížovej kontaminácie pre 24 antimikrobiálnych účinných látok v krmivách. Prvý návrh stanoviska už bol prezentovaný, podľa sekretariátu bola však pri príprave použitá problematická metodika, čo by viedlo k veľmi nízkym úrovniam. Pokiaľ by sa Komisia rozhodla tento nízky limit uplatňovať, znamenalo by to  skutočné riziko pre medikované a PAPs krmivá. Sekretariát preto pripravuje list pre EFSA a požiadal o schôdzku s príslušným riaditeľstvom Komisie. Treba však konkrétne argumenty.
 
Aktualizované informácie o PAPs
Sekretariát informoval o návrhu Komisie povoliť použitie spracovaných hydinových a bravčových bielkovín (PAPs) na výrobu krmív (hydinové PAPs pre ošípané, bravčové PAPs pre hydinu a PAPs z hmyzu pre ošípané aj hydinu). DG SANTE by malo predložiť návrh na opätovné používanie PAPs v decembri a hneď by mal o návrhu rokovať aj Stály výbor pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá (SCoPAFF). Hlasovanie o návrhu by malo prebehnúť vo februári 2021 a ak by bol prijatý, vstúpil by do platnosti v polovici roka 2021.
 
V diskusii FR reprezentantka uviedla, že treba zlepšiť detekčné metódy, aby bolo možné odhaliť zootechnické riziká. PL reprezentant vyjadril obavy z PAPs v krmivách, lebo by mohli predstavovať riziká v plnení cieľov F2F (zníženie použitia veterinárnych antibiotík).
 
Aktualizované informácie o mykotoxínoch
Komisia aktuálne vykonáva revíziu regulačných opatrení pre mykotoxíny v potravinách a krmivách, v septembri usporiadala fórum, ktorého sa zúčastnila aj zástupkyňa Copa a Cogeca. V polovici septembra zaslal sekretariát s 10 ďalšími signatármi spoločný list komisárke Kyriakidesovej, v ktorom upozorňujú na komplexnosť problému kontaminácie mykotoxínmi a na skutočnosť, že nie všetky parametre ovplyvňujúce ich prítomnosť môžu byť kontrolované alebo ovplyvňované. Komisia by mala začať v januári 2021 cielenú konzultáciu so zúčastnenými stranami.
 
Téme mykotoxínov sa venovalo aj zasadanie SCoPAFF, ktorý sa prikláňa k stanoveniu maximálnych úrovní pre kŕmne zmesi a doporučených hodnôt pre kŕmne suroviny s tým, že úrovne by mali byť založené na údajoch o výskyte, pričom by mali byť zohľadnené sezónne výkyvy a vplyvy počasia. Konečné rozhodnutie výboru ScoPAFF ešte nebolo prijaté.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce