Pracovná skupina pre kvalitu, 2. novembra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedal Christian Jochum (AT).

 

Výmena názorov  na problematiku potravinárskych výrobkov s nízkou produkciou,

ktoré z dôvodu administratívnej záťaže nemôžu ťažiť z právnej ochrany zemepisného označenia

Bod prezentoval Luca Valdetara, zástupca CSQA – certifikačná a kontrolná spoločnosť založená v IT v roku 1990. CSQA bola prvá inštitúcia akreditovaná národným akreditačným orgánom a schválená ministerstvom poľnohospodárstva na sledovanie výrobkov s registrovaným označením pôvodu (CHZO, CHOP, ZTŠ). Spoločnosť má asi 220 zamestnancov a pobočky v New Yorku, Turecku a Poľsku. Ďalej prezentoval poľnohospodársko – potravinárske výrobky (asi 65 výrobkov), ktoré sú chránené a ktorých kontrolu má organizácia vo svojej pôsobnosti.  Organizácia spolupracuje so spoločnosťou poskytujúcou ochranné prvky na bankovky a mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje rozlíšiť pravosť loga na balení výrobku. Prezentoval konkrétne príklady, ktoré závisia od kategórie, váhy a objemu výrobku. Najväčšie náklady na kg uviedol pri Cioccolato di Modica IGP  a najnižšie na Aceto Balsamico di Modena IGP. Všeobecne uviedol, že u výrobkov s menšou kvantitou produkcie sú vyššie náklady na jednotku. K vlastným kontrolám uviedol, že IT ministerstvo stanovuje minimálne limity kontrol, ktoré musia byť vykonané. Certifikácia sa udeľuje na 3 roky, potom musí byť obnovená.

V diskusii ešte uviedol, že certifikačných spoločností je asi 30, majú v gescii rôzne počty produktov. V IT funguje striktný systém sankcií, environmentálne štandardy sú zatiaľ na dobrovoľnej báze.

Predseda dodal, že téma produktov vyrábaných v malom množstve bude témou ďalších diskusií.

 

Aktuálny stav reformy SPP

Sekretariát informoval o súčasnom stave reformy SPP v kontexte zemepisných označení. V návrhu nariadenia o CMO Komisia navrhuje v čl. 94 (Žiadosť o registráciu chránených označení), aby žiadosti obsahovali technickú dokumentáciu. Pozícia Rady: pri CHOP požaduje väzbu medzi kvalitou a zemepisným prostredím, vrátane ľudského faktoru, čo však môže byť obmedzené na popis hospodárenia s pôdou a krajinou, pestovateľské postupy alebo akýkoľvek ľudský čin prispievajúci k zachovaniu prírodných faktorov geografického prostredia. Pri CHZO požaduje súvislosť medzi konkrétnou akosťou, povesťou alebo inou charakteristikou výrobku  a zemepisným pôvodom. Výsledok hlasovania Parlamentu: odkaz na technickú dokumentáciu je odstránený, pre CHOP spojenie medzi kvalitou a zemepisným prostredím, vrátane ľudského faktoru, pri CHZO súvislosť medzi konkrétnou akosťou, povesťou alebo inou charakteristikou výrobku a zemepisným pôvodom. Naviac, kde je možné, na udržateľný rozvoj.

V návrhu nariadenia v čl. 103 navrhujú posilniť ochranu pred zneužitím CHZO a CHOP, a to aj v prípade, keď sú použité ako prísady.

Parlament v čl. 105 požaduje zavedenie klasifikácie medzi 2 kategóriami zmien špecifikácie výrobkov  - zmeny vyžadujúce námietkové konanie na úrovni Únie („zmeny Únie“) a zmeny, ktoré majú byť prejednané na úrovni členských štátov alebo tretích krajín („štandardné zmeny“).

Parlament požaduje dobrovoľné rozšírenie článku týkajúceho sa regulácie ponuky výrobkov s chráneným označením pôvodu alebo chráneným zemepisným označením pre výrobky iné ako syr, víno a šunka na žiadosť organizácie výrobcov alebo medziodborovej organizácie.

 

Aktuálne informácie týkajúce sa označenia mäsa

Sekretariát informoval o 2 pozmeňovacích návrhoch, ktoré výbor AGRI prijal v roku 2019. Týkali sa ochrany názvov mäsa a mäsových výrobkov a posilnenia už existujúcej legislatívnej ochrany názvov mlieka a mliečnych výrobkov. Proti návrhom veľmi bojovali mimovládne organizácie a niektoré nadnárodné spoločnosti. Výsledkom hlasovania, ktoré prebehlo 23. 10. 2020 bolo odmietnutie všetkých pozmeňovacích návrhov, ktoré upravovali označovanie tradičných názvov mäsa a ich rastlinné náhrady. Podľa prijatého stanoviska Parlamentu k nariadeniu o CMO by ochrana názvov mäsa (ale ani možnosť ich použitia pre   vegánske výrobky) nemala byť zakotvená na úrovni EÚ, ale v gescii členských štátov. Rokovanie trialógu sa začne 9. 11. 2020, treba pokračovať v komunikačnej kampani Ceci n'est pas un steak a v kontaktovaní národných autorít. Po mäse totiž môžu nasledovať aj debaty o náhradách napr. za ryby a med. Preto je nevyhnutné prijať všeobecný prístup ku všetkým výrobkom pochádzajúcich zo živočíšnej výroby. Tento prístup bol v diskusii podporený s tým, že vegetariánske a vegánske výrobky nie sú automaticky zdravšie, ako sa snažia verejnosti prezentovať. Práve naopak, predstavujú vysoko spracované potraviny.

 

Aktuálne informácie týkajúce sa hodnotenia a revízie politiky zemepisných označení s ohľadom na stratégiu F2F

Revíziu politiky EÚ o chránených zemepisných označeniach vykonáva DG AGRI a DG SANTE.

DG AGRI zadalo na konci roku 2019 vypracovanie externej štúdie na posúdenie účinnosti, súdržnosti, relevancie a pridanej hodnoty politiky kvality. Konečná správa by mala byť publikovaná v decembri 2020.

DG SANTE v stratégii F2F zmieňuje politiku kvality EÚ dvakrát („Komisia ...bude spolupracovať so spoluzákonodarcami na zlepšovaní poľnohospodárskych pravidiel, ktoré posilňujú postavenie poľnohospodárov, ich družstiev a organizácií výrobcov v potravinovom reťazci“. „Komisia vykoná revíziu obchodných noriem, ... Zároveň posilní legislatívny rámec pre zemepisné označenia a príp. do nej začlení špecifické kritériá udržateľnosti.“)

 

Sekretariát informoval o konferencii Posilnenie zemepisných označení, ktorá sa uskutoční 25. – 26. 11., program je k dispozícii na AgriInfo pod ref. č. AQA(20)8009.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce