Pracovná skupina pre bravčové mäso, 27. októbra 2020

   Zhrnutie správy z mimoriadneho zasadnutia:

   Predsedal António Tavares (PT).

Aktualizované informácie o činnosti predsedníctva skupiny

Všetky informácie a dátumy rokovaní sú na portáli AgriInfo.

Pozmeňovací návrh, ktorý by chránil tradičné názvy mäsa ako napr. steak, Európsky parlament 23. 10. 2020 v hlasovaní, bohužiaľ, odmietol.

 

Vyhliadky na trhu

Predsedajúci informoval o zasadnutí Meat Market Observatory dňa 26. 10. 2020, kde Komisia predstavila nové štatistiky o situácii na trhu EÚ: mierny nárast výroby, export do Číny vykazuje nárast (naopak export do Japonska klesol), priemerná cena narástla o 25%  na 1,46 – 1,47 eur/kg jatočne upravených tiel (JUT). Problémom je výskyt Covid-19 na niektorých jatkách a tým obmedzená ich kapacita.

DK: situácia znepokojivá, nárast Covid-19 má dopady na interný trh, ceny mäsa sú stabilné, ale nie také vysoké ako v marci a apríli, hoci ešte akceptovateľné. Majú prístup aj na čínsky trh.

HU: situácia zatiaľ vyrovnaná, potvrdený AMO u 4077 diviakov, ale žiadny prípad v komerčných farmách. Opatrenia na ochranu ostatných oblastí vrátane odlovu boli prijaté.

UK: pokračuje trend klesajúcich cien, aktuálne 1,57 eur/kg JUT, obavy z brexitu

AT: problém s Covid-19, zatiaľ trh v rovnováhe, celkovo 5 veľkých spoločností vyváža do Číny, majú však obavy zo situácie v DE a  HU.

DE: v septembri potvrdený  prvý výskyt AMO, čo spôsobilo prepad cien (1,27 eur/kg JUT), ďalší problém je nízka kapacita jatiek vzhľadom k postihnutiu veľkých jatiek pandémiou. Každý týždeň čaká na porážku 400 000 ošípaných, panuje obava zo zhoršenia situácie. Existuje snaha nájsť riešenie ako navýšiť kapacitu na jatkách a pritom dodržať všetky existujúce pravidlá pohody zvierat. Čo sa týka obchodovania, Čína zatiaľ princíp regionalizácie neprijala a podľa AT nie je realistické, že to urobí.

NL: ceny stabilné, veľa exportujú do Číny, do EÚ vyvážajú aktuálne do ES, vývoz prasiatok do DE klesol, aktuálne nepotrebujú prijať mimoriadne trhové opatrenia.

RO: aktuálne 560 potvrdených prípadov AMO v 9 komerčných farmách, u diviakov je situácia chaotická a je problémom vyrokovať dohodu s poľovníkmi. Ceny sú na úrovni mierne vyššej ako priemer v EÚ (1,50 eur/kg JUT), 70% RO spotreby bravčového závisí od importu, najväčšie miesta v RO sú postihnuté pandémiou, sektor HORECA je veľmi zasiahnutý.

FR: ceny sú stabilné, obavy z Covid-19 a z AMO

ES: pokles cien aj výroby, v ES sú 2 rozdielne trhy –  jatky zamerané na export do Číny a druhé (strednej veľkosti) spracovávajú bravčové zo štátov EÚ. Tie druhé aktuálne znižujú cenu, ale pracujú na plnú kapacitu. Obavy sú skôr z hrozby ďalšieho lockdownu, ktorý by spôsobil pokles spotreby.

IT: Kvôli Covid-19 sa ceny tento rok prepadli až na 1 eur/kg JUT, súčasné sú 1,50 eur/kg JUT, ale tiež sa situácia s pandémiou zhoršuje a je nutné sledovať aj situáciu s AMO v DE.

SE: situácia stabilná, ale spotreba klesá (o 4 – 5 kg ako pred 3 rokmi)

IE: situácia stabilná, ceny 1,60 eur/kg JUT, problémy so sťažnosťou Komisie ohľadom ohrýzania chvostíkov

LT a LV: rovnaká situácia aj ceny (iba 0,80 eurocentov/kg JUT), AMO u domácich zvierat zatiaľ nehlásený

PL: 101 prípadov AMO u diviakov, ceny podobne zlé ako v LT a LV (0,90 eurocentov/kg JUT), všetky jatky zatiaľ bez problémov fungujú

CZ: ceny nízke, lebo trh je blízko DE a aj v DE sú ceny nízke. Jatky bez problémov, zatiaľ bez reštrikcií ohľadom Covid-19, ceny 1,30 eur/kg JUT.

FI: nárast dopytu z Číny, ale klesá domáca spotreba

 

Predsedajúci zhrnul situáciu v EÚ ako stabilnú, ovšem existujú náznaky, že situácia sa bude zhoršovať. Treba hľadať riešenie pri rokovaniach s Čínou (princíp regionalizácie v DE) a upozorniť Komisiu, že situácia v EÚ si možno bude žiadať mimoriadne trhové opatrenia.

 

Výmena názorov na dopad stratégie F2F na sektor bravčového mäsa: dobré životné podmienky zvierat a ich označovanie

Dobré životné podmienky zvierat je jedna z hlavných tém sektoru bravčového mäsa v stratégii F2F. Podľa predsedajúceho je potrebné čo najrýchlejšie začať pozitívnu diskusiu s Komisiou ešte predtým, než tá predloží návrhy legislatívnych zmien. Takisto informoval o návrhu listu Komisii, ktorý sa týka skracovania chvostíkov a predchádzaniu ich ohrýzania, kastrácie samčekov a eventuálneho zákazu klietkového chovu (v liste požadujú zachovať  nové a zrekonštruované farmy, ktoré nie sú staršie ako 5 rokov). Predsedajúci vyzval na zaslanie pripomienok.

Reprezentantka UK vyjadrila názor, že Komisia považuje predchádzanie obhrýzania chvostíkov za veľmi jednoduchú záležitosť a diskusie o zákaze klietkového chovu silne ovplyvňujú mimovládne organizácie bez vedeckých poznatkov. FI reprezentantka upozornila na mnoho výskumov a štúdií, ktoré sú prístupné iba v anglickom jazyku.

ES zástupca informoval o zasadaní platformy EÚ pre pohodu zvierat dňa 3. 11. 2020.

 

Predsedajúci informoval o prvom zasadnutí EÚ platformy pre označovanie dobrých životných podmienok zvierat. Zúčastnil sa jej zástupca ES. Platforma si kladie za cieľ identifikáciu už existujúcich certifikačných schém, analýzu ich rozdielov a predloženie návrhu ďalšej akcie. Jej snahou nie je implementovať konkrétny systém označovania, ale analyzovať rolu výrobcov, dodávateľov a spotrebiteľov. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce