Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2020
21/08/2020 | Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
V 1. polroku 2020 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 075 EUR. Oproti 1. polroku 2019 to predstavuje nárast o 6,3 %.

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových, kde sa priemerná mesačná mzda 1 067 EUR v 1. polroku 2020 zvýšila oproti 1. polroku 2019 o 20,4 %. Medziročne bol zaznamenaný pokles priemernej mesačnej mzdy vo výrobe piva a sladu o 3,9 %, vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov o 2,4 % a v odvetví výroby destilovaných alkoholických nápojov medziročne klesla priemerná mesačná mzda o 0,3 %.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 1. polroku 2020 dosiahli zamestnanci vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 1 162 EUR, v odbore úpravy a spracovania mlieka 1 209 EUR, vo výrobe hotových krmív 1 192 EUR, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1 085 EUR, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1 375 EUR, výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1 232 EUR, vo výrobe piva a sladu 1 537 EUR a pri stáčaní prírodnej minerálnej vody a výrobe nealko nápojov 1 259 EUR.
Najvyššia priemerná mesačná mzda v 1. polroku 2020 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu 1 537 EUR, najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 830 EUR.
Výrobný odbor
|
I. polrok
|
I. polrok
|
index
|
2020
|
2019
|
2020/2019
|
|
Výroba, spracovanie a konzervovanie mäsa a mäsových výrobkov
|
921
|
944
|
97,6
|
Spracovanie a konzervovanie rýb a výroba rybích výrobkov
|
|
|
|
Spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny
|
996
|
875
|
113,9
|
Výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov
|
1 162
|
993
|
|
Úprava a spracovanie mlieka
|
1 209
|
1 116
|
108,3
|
Výroba škrobu a škrobárenských výrobkov
|
|
|
|
Výroba hotových krmív
|
1 192
|
1 169
|
101,9
|
Výroba mlynských výrobkov
|
944
|
904
|
104,4
|
Výroba pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov
|
830
|
780
|
106,5
|
Výroba a konzervovanie hydiny
|
1 066
|
1 006
|
105,9
|
Výroba mäsových výrobkov vrátane hydinových
|
1 067
|
886
|
120,4
|
Výroba trvanlivých pekárskych výrobkov
|
1 085
|
1 053
|
103,1
|
Výroba cukru
|
|
|
|
Výroba kakaa, čokolády a cukroviniek
|
1 375
|
1 220
|
112,7
|
Výroba cestovín
|
842
|
780
|
107,9
|
Ostatné potravinárske výrobky
|
1 232
|
1 184
|
104,1
|
Výroba hroznového vína
|
1 060
|
1 035
|
102,4
|
Výroba piva a sladu
|
1 537
|
1 599
|
96,1
|
Stáčanie prírodných minerálnych vôd a výroba nealko nápojov
|
1 259
|
1 235
|
101,9
|
Výroba destilovaných alkoholických nápojov
|
893
|
896
|
99,7
|
Potravinársky priemysel spolu
|
1 075
|
1 011
|
106,3
|
Zdroj: ŠÚ SR