Začala sa žatva - pre dážď neskôr ako vlani

Poľnohospodári začali zbierať tohtoročnú úrodu obilnín. Ako už tradične, vzhľadom na klimatické podmienky, žatvu odštartovali pestovatelia v južne položených regiónoch.
 
 
Kým vlani začali poľnohospodári pre vysoké teploty a sucho kosiť už koncom júna, tento rok je žatva posunutá. Kombajny sa do polí naplno rozbehli len v týchto dňoch. Dôvodom sú intenzívne zrážky. Obilie dozrievalo pomalšie ako vlani a pre rozmočenú pôdu poľnohospodári nemohli ani dlhšiu dobu vstúpiť strojmi do polí.
 
Aj preto napríklad pestovatelia v oblasti Michaloviec označili začiatok žatvy ako zložitý. Kosiť začali najskôr skúšobne, ale následné zrážky a sťažený pohyb kombajnov po poliach žatvu na pár dní prerušilo. Dnes sa už postupne začína naplno kosiť napríklad v bratislavskom, trnavskom či nitrianskom regióne. Kosia sa jačmene a repky.
 
„U nás v oblasti Senca posun žatvy nevnímame negatívne. Dlhšia doba vegetácie by mala naznačovať aj vyššie úrody. Obilniny nie sú ani poľahnuté, voda na poliach nestojí a nanovo sa už aj oteplilo. Priebeh žatvy vidíme zatiaľ pozitívne. S jej hodnotením si však musíme, samozrejme, počkať“, uviedol Juraj Mačaj, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Bratislave.
 
So žatvou začnú neskôr aj liptovskí poľnohospodári. „V severných oblastiach Slovenska obilie ešte len dozrieva. Už teraz však vieme, že aj u nás bude žatva posunutá približne o dva týždne. Dôvodom sú zrážky počas júna. V našej oblasti urobili dažde výraznejšie škody najmä na objemových krmovinách, ďatelinotrávach. Obilniny zatiaľ nevyzerajú zle, ale očakávame podstatne nižšie úrody repky, a to pre jarné suchá“, priblížil situáciu na Liptove podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.  
 
 
Vzhľadom na dlhé daždivé obdobie začala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora monitorovať škody na poľnohospodárskych porastoch, ktoré spôsobili intenzívne zrážky. V tomto týždni spustí aj ďalší monitoring – tentokrát žatevných prác. Prvé informácie o priebehu žatvy bude mať v polovici budúceho týždňa.
 
Na Slovensku sa na najväčšej výmere pestuje pšenica. Podľa údajov Štatistického úradu SR ju tento rok máme na cca. 390 tis. hektároch. Výmera jačmeňa je pre tento rok na úrovni cca. 133 tis. ha a výmera repky olejnej je takmer 147 tisíc hektárov.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce