MÔJ NÁZOR: Na dohodu Mercosur
24/07/2019 | Adrián Šedivý, člen Predstavenstva SPPK
Štatistiky uvádzajú, že do Európskej únie sa ročne dovezie cca. 2,65 mil. t cukru. Na tomto importe sa viac ako 700tisíc tonami trstinového cukru podieľajú aj 4 krajiny Mercosuru.

Karty producentom cukru zamieša aj strata britských trhov v prípade brexitu a otázka, kam umiestniť pol milióna ton cukru určených práve pre britské ostrovy. Navyše, EÚ rokuje o možnosti znížiť dovozné clo na cukor z Mexika v objeme 30 000 t a Vietnamu v množstve 20 000 t.
Názor člena Predstavenstva SPPK
"Aktuálne EÚ produkuje 22mil. ton cukru a na spotrebu potrebuje okolo 17 mil. ton. Dohoda bude predstavovať obrovské znevýhodnenie domácich producentov cukru pochádzajúceho z cukrovej repy, ktoré je v súčasnosti trvalo udržateľné a podrobené prísnym environmentálnym štandardom.

Na druhej strane krajiny MERCOSUR, predovšetkým Brazília, neustále odlesňujú pralesy a pri produkcii cukru používajú nebezpečné a v únii zakázané látky. „Týmto dohovorom EÚ popiera svoje environmentálne záväzky a prispieva k zhoršovaniu klímy vo svete, čo je paradoxne hlavnou prioritou Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Aj preto považujeme dohovor MERCOSUR za priamy útok na domáce cukrovarníctvo, ktoré je i tak ťažko skúšané liberalizáciou a odbúraním kvót. Práve v tomto období by EÚ mala predovšetkým vyrovnať trhovú nerovnováhu s cukrom a nie zhoršovať situáciu v sektore“, myslí si člen Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Adrián Šedivý.
Podľa A. Šedivého by únia mala v prvom rade zredukovať produkciu cukru v EÚ na základe referenčného roka 2017, keď boli zrušené výrobné kvóty. V preklade to znamená, že by mala siahnuť na tú produkciu, ktorá bola navýšená vo Francúzsku a Nemecku a ktorá významným spôsobom narušila rovnováhu na jednotnom európskom trhu.
Cukrovarníctvo v EÚ ako aj na Slovensku patrí medzi vysoko rozvinuté potravinárske sektory dodržiavajúce princípy trvalo udržateľnej produkcie so štandardizovanou výrobou pod IFS a prispieva k zvyšovaniu pridanej hodnoty v produkcii zdravých a bezpečných potravín. Na Slovensku pôsobí cukrovar v Seredi a v Trenčianskej Teplej, oba podniky vyprodukujú 100% domácej spotreby cukru a zamestnávajú viac ako 3000 ľudí v celej vertikále prevažne vo vidieckych oblastiach.

Už dnes je teda isté, že následkom dohody Mercosur sa zhorší pozícia bilancie cukru v Európskej únii. Je otázne, nakoľko sa novej situácii bude vedieť Slovensko prispôsobiť a do akej miery bude vedieť a môcť ochrániť domácich producentov cukru a pestovateľov cukrovej repy. A to sa dozvieme už čoskoro."