Deklarácia poľnohospodárskych organizácií nových členských krajín EÚ

DEKLARÁCIA

z medzinárodnej konferencie mimovládnych poľnohospodárskych organizácií nových členských krajín EÚ, konanej v dňoch 2. a 3. decembra 2010 v Brne v Českej republike k budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2013

          Požadujeme rovnoprávnosť poľnohospodárov v Európskej únii a udržateľnosť európskeho poľnohospodárstva.

I. Preambula

          Spoločná poľnohospodárska politika (SPP) musí reagovať na stratégiu EÚ do roku 2020. Základom prosperity európskeho poľnohospodárstva musí byť konkurencieschopná agrárna produkcia, podporená zodpovedajúcou cenovou úhradou. Rozsah produkcie musí zodpovedať určitej miere potravinovej aj energetickej sebestačnosti a bezpečnosti pre asi 0,5 mld. európskych obyvateľov. Potrebný produkčný rozmer poľnohospodárstva je takisto základným predpokladom pre napĺňanie verejných statkov a služieb - pre plnenie sociálnych a environmentálnych funkcií vo vidieckom priestore.

II. Zástupcovia podpísaných krajín sa dohodli na spoločnom stanovisku k oznámeniu Európskej komisie Európskemu parlamentu, Rade, Európskemu hospodárskemu a sociálnemu výboru a Výboru regiónov:

1. Pripravovaná reforma SPP musí byť reformou, ktorá zabezpečí jednoduché, spravodlivé, nie spravodlivejšie, trvalo udržateľné a obhájiteľné pravidlá pre budúce obdobie po roku 2013.

2. Silná a efektívna SPP zachovávajúca model dvoch pilierov bez povinných alebo dobrovoľných možnosti ďalšej podpory 1. piliera z národných rozpočtov.

3. SPP musí mať aj v nasledujúcom období silný rozpočet, najmenej v doterajšej výške.

4. Priame platby nemožno ďalej spájať s historickými parametrami a do budúcnosti je potrebné pre vytvorenie férových podmienok zaviesť objektívne kritériá, zohľadňujúce aktívne hospodáriacich poľnohospodárov. Je potrebné jednoznačne formulovať pojem aktívny poľnohospodár a malý farmár na princípe rodinnej farmy.

5. Priame platby musia zostať od 1.1.2014 prioritným nástrojom SPP na podporu a stabilizáciu príjmov poľnohospodárov a zabezpečenie verejných služieb, plne hradeným z 1. piliera rozpočtu EÚ. Preto odmietame, aby boli akýmkoľvek spôsobom znižované, modulované či zastropované.

6. Priame platby, stanovené na základe porovnateľnej základnej plochy a prípadne doplnkových platieb, rovnako ako všetky ostatné priame či nepriame podporné nástroje, musia byť od 1.1.2014 aplikované jednotným spôsobom vo všetkých členských krajinách EÚ. Nesmie dochádzať k nerovnakým podmienkam v podnikateľskom prostredí.

7. S cieľom ďalšieho rozvoja poľnohospodárskeho podnikania a vzhľadom na kolísanie cien poľnohospodárskych komodít na trhu je nutné zabezpečiť rovnaké podmienky a férovú a stabilnú cenovú úhradu pre všetkých poľnohospodárov EÚ-27. Dôsledne kontrolovať poľnohospodárske výrobky vstupujúce na trh EÚ z tretích krajín z pohľadu kvality a výrobných noriem, vyžadovaných v EÚ.

8. SPP musí vytvárať, vzhľadom na rastúcu volatilitu cien na trhu a rastúce frekvencie krízových situácií a rizík, právny rámec na prijatie nových nástrojov riadenia trhu a podpory poistenia, najmä u komerčne nepoistiteľných rizík v poľnohospodárstve.

9. Poľnohospodárstvo, ako najslabší článok potravinovej vertikály, musí byť legislatívne chránené pred monopolným správaním spracovateľov a obchodných reťazcov.

10. Je potrebné, aby SPP prešla procesom zjednodušenia, s odstránením nadmernej administratívnej záťaže. Musí sa stať novým integrujúcim prvkom v oblasti poľnohospodárstva, životného prostredia a rozvoja vidieka na úrovni členských krajín EÚ. Lepšie upraviť podpory oblastí Natura 2000 a zvážiť zahrnutie vodnej smernice do platieb dotknutých oblastí. Musí tiež rešpektovať princíp rovnakého zaobchádzania s poľnohospodármi naprieč celou EÚ.

11. Je potrebné posilniť promočnú a marketingovú politiku EÚ.

III. Účastníci konferencie požadujú:

1. Odstránenie nerovností, rovnaké zaobchádzanie a rovnakú úroveň plošných priamych platieb poľnohospodárov na hektár poľnohospodárskej pôdy a na základe pôdnych a klimatických pomerov v rámci celej EÚ od 1.januára 2014. Zrušiť používanie historických referenčných dát. Prípadné ďalšie prechodné obdobie, spôsobené postupným znižovaním nerovností, vedúce k neskoršiemu vyrovnanie priamych platieb, zásadne odmietame.

2. Zachovať, v rámci existujúcich dvoch pilierov, silnú a efektívnu spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ, nezvyšujúcu nadmerný podiel národného spolufinancovania platieb. Zavedenie spolufinancovania I. piliera z národných verejných rozpočtov je pre nás neprijateľné. Trváme na zaradení platieb LFA len do II. piliera.

3. Politiku rozvoja vidieka realizovať formou, ktorá bude mať porovnateľný vplyv na všetky členské štáty.

4. Zjednotiť rôzne národné prístupy v oblasti nepriamych podpôr, poskytovaných napr. formou zvýhodneného zdanenia alebo rôznych prístupov v oblasti platieb sociálneho a zdravotného poistenia.

5. Zjednotiť a stanoviť maximálnu hranicu pre výšku štátnej pomoci, poskytovanej z národných rozpočtov.

IV. Účastníci konferencie sa zaoberali aj prípravou novej legislatívy k odrodám a osivám plodín

1. Odporúčajú koordinovať stanoviská príslušných ministerstiev a ich odrodových a certifikačných úradov pre osivá k pripravovanej novej legislatíve EÚ k odrodám a osivám.

Podpísaní za organizáciu:

Slovenská Poľnohospodárska a potravinárska komora
Milan Semančík, predseda

Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR
Milan Mišánik, predseda

Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska
Vladimír Kočárik, predseda

Agrárna komora Litvy
Bronius Markauskas, prezident

Zastúpenie Lotyšska v Bruseli
Sarmite Babaneová, vedúca

Maďarská agrárna komora
András Laczkó, hlavný referent

Národná federácia poľnohospodárskych výrobcov Rumunska
Viorel Matei, predseda

Federácia zväzov poľnohospodárskych producentov Poľska
Agnieszka Falbaová

Solidarita (Poľsko)
Marian Dembinski, člen predstavenstva

Dolnosaská agrárna komora
Leszek Gral, prezident

Agrárna komora Českej republiky
Jan Veleba, prezident

Brno, 3. decembra 2010

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce