Európska únia povolila glyfosát na ďalších 5 rokov

Členské krajiny rozhodli o licencii pre glyfosát. Najpoužívanejším herbicídom s obsahom tejto látky tak umožnili zostať na európskom trhu ďalších 5 rokov.
 
 
Na odvolacom výbore sa v pondelok stretli odborníci z členských krajín a Európska komisia, aby opätovne rokovali o licencii pre účinnú látku glyfosát.
 
Podľa Európskej komisie bola pri hlasovaní dosiahnutá potrebná kvalifikovaná väčšina na päťročné predĺženie jej licencie (18 hlasovalo za, 9 proti a jedna krajina sa zdržala). Nemecko, ktoré sa pri predchádzajúcich hlasovaniach zdržalo, tentokrát jeho zástupca zahlasoval za.
 
Podľa portálu Der Spiegel, nemecká ministerka pre životné prostredie, Barbara Hendricks (SPD) o zmene v hlasovaní jej krajiny nevedela a nebola s ňou konzultovaná. Minister pre poľnohospodárstvo Christian Schmidt (CSU, bavorská sesterská strana CDU) vydal inštrukciu pre hlasovanie bez vedomia enviroministerky z vlády alebo kancelárky Angely Merkelovej, ktorá svojho ministra za toto konanie skritizovala.
 
Poľsko, Bulharsko a Rumunsko tiež zmenili svoj postoj oproti predchádzajúcim hlasovaniam. V minulosti sa zdržali, no tentokrát zahlasovali za. Spolu s nimi hlasovalo za aj Slovensko, čo v konečnom sumári predstavovalo 18 krajín s postojom za. Deväť krajín bolo proti návrhu. Iba Portugalsko sa tentokrát hlasovania zdržalo.
 
Európsky komisár pre zdravie, Vytenis Andriukaitis hlasovanie okomentoval slovami, že „dokazuje, že ak chceme, sme schopní zdieľať a prijať našu kolektívnu zodpovednosť v rozhodovacom procese“. Európska komisia teraz príjme rozhodnutie o glyfosáte, pretým ako vyprší platnosť súčasnej licencie 15. decembra.
 
Farmári aj mimovládne organizácie – obaja nespokojní
 
Organizácia zastupujúca záujmy európskych farmárov COPA-COGECA vyjadrila svoje znepokojenie. Dosiahnutú dohodu vítajú, nepáči sa im však, že licencia sa rozhodnutím predĺžila iba na 5 rokov a nie na 15 ako bolo v pôvodnom návrhu.
 
„Licencia mala byť predĺžená na 15 rokov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj Európska chemická agentúra (ECHA) vyhodnotili glyfosát ako nerizikový. Je dôležité uživiť rastúcu populáciu za prijateľné ceny.“
 
Mimovládne organizácie, ktoré bojujú za ochranu životného prostredia,naopak neskrývajú sklamanie z toho, že licencia bola schválená.
 
„Ľudia, ktorí by nás mali pred nebezpečnými látkami chrániť, si svoju úlohu nesplnili a zradili dôveru, ktorú do nich vložili európski občania,“ komentovala rozhodnutie Franziska Achterberg z organizácie Greenpeace.
 
„Európska komisia a členské štáty sa rozhodli ignorovať varovania nezávislých vedcov, požiadavky Európskeho parlamentu aj petíciu, ktorú podpísalo viac ako milión ľudí za zákaz glyfosátu“.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce