„Keď pijem, auto zostane doma.“

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (člen Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) 9. decembra rozbieha v spolupráci s vybranými reštauračnými zariadeniami po celom Slovensku edukačnú kampaň „Keď pijem, auto zostane doma“, ktorou chce poukázať na nebezpečenstvo tzv. zostatkového alkoholu. Trvať by mala minimálne do Vianoc.
 
ilustračné foto
 
  • Kampaň vo viacerých slovenských mestách, priamo v prevádzkach čapujúcich pivo
  • Zákazníci dostanú k účtu za pivo aj alkotester
  • Január – október 2016: 22 vyhasnutých životov pri autonehodách následkom konzumácie alkoholu, 75 ťažko a 371 ľahko zranených osôb
 
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa tento rok rozhodlo rozšíriť svoju preventívno – osvetovú kampaň Deň zodpovednosti. „Už piaty rok sa snažíme upozorňovať na zodpovednú konzumáciu piva z pohľadu bezpečnosti na cestách. Kým v lete vyrážame s Prezídiom Policajného zboru za vodičmi priamo na cesty, tento rok sme sa rozhodli ísť za ľuďmi na konci roka priamo do reštaurácii a pubov,“  spresňuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Vo viacerých mestách sa od 9. decembra uskutoční kampaň „Keď pijem, auto zostane doma“, ktorá poukazuje aj na nebezpečenstvo tzv. zostatkového alkoholu. Zákazníci sa prostredníctvom plagátov a letákov dozvedia dôležité informácie o čase, ktorý naše telo potrebuje na úplné vytriezvenie. Zároveň dostanú k účtu za pivo alkotester, ktorým si môžu ráno skontrolovať zostatkový alkohol.
 
Aký „zostatok“ ráno koluje v žilách, závisí od viacerých faktorov. Orientačne však muž vážiaci 85 kg potrebuje asi osem hodín na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív, zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje až deväť hodín na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív. Preto je dôležité neprekročiť tieto množstvá, keď ide človek večer na pivo a ráno musí šoférovať.  
 
 
„Vodič je málokedy na ceste sám, a tak preto aj touto aktivitou pripomíname, že každý deň by sme mali mať „Deň zodpovednosti,“ uzatvára Jana Shepperd.
 
Štatistiky Policajného zboru hovoria, že práve december patrí dlhodobo k mesiacom, keď za volant sadá najviac vodičov pod vplyvom alkoholu. Približne 9 %  zo všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa stane pod vplyvom alkoholu. Zapríčiní ich v pomere 90 % mužov-vodičov a 10 % žien-vodičiek. Za posledných päť rokov najviac vodičov pod vplyvom alkoholu zistili policajti v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom kraji,“ vysvetľuje plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ. Podľa aktuálnych štatistík od januára do októbra 2016 bol zistený alkohol u 7 670 vodičov motorových vozidiel. Za to isté obdobie sa na slovenských cestách stalo 914 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce