Hydinári s podnetom na PMÚ

Slovenských producentov vajec drví konkurencia z Poľska, odkiaľ sa k nám dovážajú  vajíčka za dumpingové ceny. Lacný dovoz by tak mohol donútiť slovenských hydinárov zatvárať svoje chovy a vytlačiť ich z trhu, čo by sa mohlo v konečnom dôsledku odraziť vo vyšších cenách pre konečných spotrebiteľov.
 
 
Slepačie vajcia sú komoditou, v ktorej produkcii je Slovensko sebestačné. To znamená, že na Slovensku sa vyprodukuje toľko vajec, koľko slovenskí spotrebitelia dokážu spotrebovať.
 
Trh slepačích vajec na Slovensku je deformovaný pôsobením poľského producenta vajec, ktorý ponúka svoju nadprodukciu na slovenskom trhu za ceny, ktoré sú ako sa domnievame, nižšie ako náklady slovenských producentov. Myslíme si, že túto taktiku si môže dovoliť z dôvodu, že výkupná cena v Poľsku je vyššia ako na Slovensku (napr. v máji 2016 to bolo o 30 %), takže pri predaji svojej produkcie v Poľsku si vytvorí dostatočnú finančnú rezervu, aby tak mohol realizovať predaj zvyšnej produkcie na susedných trhoch za neprimerane nízke ceny. Vďaka obrovským kapacitným možnostiam a vysokej nadprodukcii vajec je poľský producent reálnou hrozbou, pretože dokáže pokryť v krátkom čase celú slovenskú spotrebu vajec a vytlačiť tak slovenských producentov.
 
Pokiaľ chce slovenský producent umiestniť svoju produkciu na domácom trhu, je tlačený obchodníkmi do dorovnania cien, ktoré sú hlboko pod úroveň jeho nákladov.
 
Celú kritickú situáciu umocňujú aj neohlásené dovozy neoznačených vajec poľských producentov.
 
Vďaka znižovaniu výkupných cien a nadprodukcii z Poľska sa dnes slovenskí producenti dostali do situácie, že majú na skladoch 32,2 mil. ks vajec, a tým pádom sú nútení k likvidácii stavov svojich nosníc.
 
„Sme presvedčení, že zahraniční producenti nemôžu plniť prísne európske normy  a zároveň dosahovať také nízke výrobné náklady. Ceny dovezených vajec považujeme za dumping. Pokiaľ sa situácia nezmení, môžu na to v konečnom dôsledku doplatiť slovenskí zákazníci, ktorí budú musieť platiť vyššiu cenu“, dodáva Ing. Mgr. Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
 
Slovenskí hydinári sa rozhodli brániť a podali na Protimonopolný úrad Slovenskej republiky podnet na prešetrenie protisúťažného správania poľského producenta vajec. Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie SEMANČÍN POLÁČEK ide o problém, ktorý sa týka nielen Slovenska a poľského producenta vajec, ale aj českých hydinárov a preto chystajú podanie aj na Európsku komisiu.
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce