Rokovanie Predstavenstva SPPK

33 miliónov eur je suma spoločne poskytnutá z Ministerstva financií SR (30 mil. eur) a troma miliónmi eur sa v rámci spolufinancovania podieľa aj samotné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
 
 
Ministerstvo v týchto dňoch pripraví zmluvy medzi chovateľmi a štátnym podnikom Plemenárske služby SR. „Ako prví budú oslovení najväčší chovatelia, relevantní dodávatelia mlieka. Podpíšu zmluvu, skontrolujeme prílohy, vystavíme faktúry. Nebudeme čakať, kým zozbierame údaje od všetkých chovateľov. Peniaze budeme posielať priebežne každý týždeň.“, uviedol Š. Ryba.
 
Podmienky, za ktorých sa budú prideľovať peniaze, sú zámerne nastavené tak, aby z pomoci získal viac práve chovateľ s dobrým stádom. Podpora na dojnice sa bude vyplácať podľa produkčných a reprodukčných ukazovateľov. Pri prvotelkách bude zohrávať úlohu vek pri prvom otelení, pri kravách na vyšších laktáciách sa bude v dotazníkoch uvádzať medziobdobie.
 
Peniaze znamenajú jednorazovú rýchlu finančnú injekciu, ktorou by sa mala zastabilizovať kritická situácia v sektore a ktorá by mala podporiť udržanie zamestnanosti na vidieku. V sektore mlieka a naň nadväzujúcich odvetviach pritom pracuje okolo 10 000 ľudí (6000 ľudí v prvovýrobe, 3000 ľudí v spracovateľskom odvetví a 1000 miest predstavujú zamestnanci v rámci logistiky, dodávateľských a veterinárnych služieb).
 
Finančná pomoc je úspechom, ale je začiatkom riešenia
 
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík ocenil výšku podpory. „33 miliónov eur je rozhodne veľká suma, ktorá nám aspoň z časti zahojí rany. Tak sa treba na toto číslo aj pozerať, pretože na pomoc sme všetci veľmi čakali. Osobne to  považujem  za úspech. Neznamená to však, že sme finančnou podporou vyriešili všetky problémy v sektore mlieka. Ideme hľadať nové systémové opatrenia dlhodobého charakteru“, dodal predseda SPPK.
 
Len počas dvoch mesiacov, v priebehu ktorých sa dolaďovali presné pravidlá vyplácania podpory, ubudlo z produkcie mlieka ďalších viac ako 8000 dojníc. Zrušili sa pritom aj šľachtiteľské chovy. Pozitívom v tejto situácii je aspoň fakt, že časť zvierat s vysokou úžitkovosťou neskončila na bitúnkoch.  
 
Aj po rozhodnutí o pridelení podpory ostáva fungovať Pracovná skupina pri mlieku. Jej ďalšou úlohou bude aj v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka a Slovenským mliekarenským zväzom rokovať o systémových opatreniach. „Chceme ich v budúcnosti nastaviť tak, aby dávali slovenským chovateľom záruku, že má zmysel chovať dojnice aj pri veľkých cenových výkyvoch, aké sú momentálne na trhoch“, dodal pred členmi Predstavenstva SPPK generálny riaditeľ Štefan Ryba.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce