Poľnohospodárske komodity majú na svetových trhoch nestále ceny

----> Mlieko je najlacnejšie od júna 2009, za mesiac zlacnelo o 6 %, maslo a syry klesli dokonca až o 10 %
----> Rastlinné oleje mali v marci svoje 15-mesačné maximum
----> Cena cukru stúpla o viac než 17 %
 
Index cien potravín podľa údajov svetového trhu v nominálnej a reálnej hodnote. Zdroj: fao.org
 
» Index cien potravín FAO dosiahol v marci 2016 priemerne 151,0 bodov, o 2 body (1 %) viac z revidovanej hodnoty vo februári, no o takmer 21 bodov (12 %) menej v porovnaní  s marcom minulého roka. Najväčšiu zmenu sme zachytili v rastúcej cene cukru; tá v kombinácii s ďalším nárastom v rastlinných olejoch kompenzovali prepad v cenách mlieka a mliečnych výrobkov. Medzinárodné ceny ostatných surovín použitých pri výpočte indexu sa zmenili len nepatrne.
  
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v treťom mesiaci roka 2016 v priemere 147,6 bodov, čo je iba o niekoľko desatín percenta menej oproti februáru, no o 13,1 % menej oproti marcu 2015. Ceny pšenice boli v priemere o niečo nižšie v dôsledku silnej trhovej konkurencie a celkovým priaznivým predpovediam úrody v novej sezóne. Kukurica zostáva pod tlakom smerom nadol; do značnej miery ju ovplyvňujú priaznivé výrobné vyhliadky v Južnej Amerike, slabý dopyt na dovoze a väčšiu výsadbu v Spojených štátoch, s akou sa na začiatku sezóny nerátalo. Ceny ryže boli v minulom mesiaci stabilné.
  
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v marci tohto roka v priemere 130,3 bodov, o 11,7 bodov menej (8,2 %) od februára. Ide o najnižšiu cenu mlieka od júna 2009. Najvýraznejší prepad cien zaznamenalo maslo a syry, ktoré zapríčinili veľké zásoby týchto komodít v krajinách, ktoré sú významnými svetovými exportérmi. Pri iných mliečnych výrobkoch ostali ceny rovnaké, najmä pre predaj sušeného odstredeného mlieka do intervenčných zásob EÚ za cenu z minulého mesiaca.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO mal v marci 2016 v priemere 159,8 bodov, o 9,5 bodov (6,3 %) viac v porovnaní s februárom. Ide o 15-mesačné maximum. Cena reflektuje dražší palmový olej, ktorý je medzi rastlinnými olejmi najväčšou komoditou.  Medzinárodné ceny tohto druhu oleja vzrástli už druhý mesiac po sebe kvôli obavám o stagnujúcu globálnu produkciu v roku 2016, po dlhšom období suchého počasia v Malajzii a Indonézii. Naproti tomu priemerné ceny ostatných olejov zostali v marci nezmenené (sójový olej), alebo sa iba nepatrne znížili (slnečnicový a repkový olej).
 
» Index cien mäsa FAO vykazoval v priemere 146,4 bodov v marci 2016, čo je takmer rovnaké pri porovnaní s jeho revidovanou hodnotou v marci. Ceny boli stabilné na všetkých medzinárodných trhoch. Odstránenie nadbytočných zásob prostredníctvom podpory súkromného skladovania na začiatku roka pomohlo udržať vývozné ceny bravčového mäsa v EÚ a s menšími praktickými problémami aj na medzinárodnom trhu. Stabilizovala sa aj cena baranieho mäsa, čo odráža koniec sezónneho vrcholu v dodávkach z Oceánie. Hydina a hovädzie mäso zostali v podstate cenovo nezmenené v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, pretože medzinárodná ponuka a dopyt zostali vyvážené.
 
» Index cien cukru FAO mal v marci v priemere 219 bodov, o 32 bodov (17,1 %) viac ako vo februári. Naposledy bola cena na tejto úrovni v novembri 2014. Prudký nárast v minulom mesiaci odráža predovšetkým očakávania ešte vyššieho deficitu produkcie, ako sa pôvodne predpokladalo, najmä  po nedávnych silných zrážkach v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom cukru. Druhým dôvodom prudkého rastu cien sú aj správy o početnejšom využívaní surového cukru na výrobu etanolu v Brazílii.
 
Ceny komodít v dlhodobom pozorovaní.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Prehľad na stránke sppk.sk prinášame raz za mesiac, najbližšie počas druhého májového týždňa s výsledkami za apríl 2016.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce