Ovčiari: nechceme dopadnúť ako chovatelia hovädzieho dobytka

Bačovia opäť prišli medzi ľudí. Pred Mestským úradom v Považskej Bystrici sa pre propagačnú akciu Zo salaša do mesta zišli chovatelia oviec a spracovatelia mlieka, aby návštevníkom ponúkli jedlá z jahňacieho a ovčieho mäsa, bryndzové halušky, z mliečnych výrobkov žinčicu, mlieko alebo rôzne druhy syrov. 
 
 
Ani aprílové premenlivé počasie neodradilo návštevníkov, aby sa podujatia zúčastnili. Mnohí prichádzali s obedármi, aby ušetrili hotové jedlá aj pre tých, ktorí do centra počas akcie nemohli prísť.
 
Chov oviec je na Považí veľmi rozšírený. Ovčiarstvo pritom v regióne nemá tradíciu, nárast počtu prvovýrobcov spôsobili chovatelia hovädzieho dobytka, ktorí sa pre mliečnu krízu preorientovali na chov oviec.
 
„Snažíme sa propagovať našich ovčiarov, aby verejnosť vedela, že si môžu ich výrobky kúpiť priamo na salašoch, nech si nekupujú rôzne pančované výrobky,“ hovorí riaditeľka RPPK Považská Bystrica Daniela Janíčková. S tými sa už v regióne stretli: salaš Udiča pred istým časom zistil, že pod ich registračným číslom predával podomový predajca syry dovezené z Poľska. „Je to veľmi nebezpečný precedens, ktorý nás môže stáť dobré meno a spotrebiteľov zdravie,“ dodala D. Janíčková.
 
 
-----> Ako hodnotia organizátori siedmy ročník Zo salaša do mesta? Je ovčiarsky sektor naozaj zastabilizovaný? Aká je budúcnosť ovčiarstva? Pozrite si naše rozhovory:
 
Dobré výsledky propagačných akcií sa prejavujú aj v celkových číslach. Spotreba jahňacieho, resp. ovčieho mäsa stúpla medziročne o tri dkg na 20 dkg na obyvateľa. Ceny za mlieko a mliečne výrobky sú dobré, horšie to je s cenou mäsa. „Tohtoročný odbyt bol katastrofálny,“ priznáva podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Eduard Janíček. „Vyviezli sme 70-tisíc jahniat, čo je množstvo, ktoré by sme boli schopní ešte skonzumovať doma. Navyše náš najväčší zahraničný odberateľ ponúkol za kilogram živej hmotnosti ľahkých mliečnych jahniat iba dve eurá, pričom jeho cena vo svete je podstatne vyššia,“ povedal E. Janíček.
 
Eduard Janíček. Foto: PC
 
Španielsko, ktoré na európsky trh dováža 80 % všetkých jahniat, pritom dostáva za jeden kilogram ľahkých mliečnych jahniat 7,5 eur. Chovatelia oviec preto zvažujú do budúcnosti zamerať svoj chov na takéto jahňatá. Jednou z možností je aj ponúknuť ovčie mäso pribúdajúcim migrantom v Európe, ktorí sú jeho veľkými odberateľmi.
 
 
A aká je budúcnosť ovčiarov u nás? Podľa Eduarda Janíčka sú sezónne vyhliadky závislé od počasia. „Platí, že menej zrážok znamená menej trávy, a teda aj menej mlieka a syrov,“ dodal. V dlhodobom výhľade sa o ovčiarstve na Slovensku hovorí ako o jednom z mála sektorov, ktorý je v živočíšnej výrobe zastabilizovaný. E. Janíček ale tvrdí, že s tým chovatelia nemôžu byť spokojní. „Sektor vykazuje dobré čísla, ale nie je stabilný. To isté si mysleli aj chovatelia hovädzieho dobytka pred pár rokmi a vidíte, v akom stave sa nachádzajú,“ zhodnotil E. Janíček.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce