Ceny mäsa a olejov rastú, mlieko je takmer dvakrát lacnejšie ako v roku 2013

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Prehľad prinášame raz za mesiac, najbližšie počas druhého aprílového týždňa s výsledkami za marec 2016.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
» Index cien potravín FAO (v skratke FFPI) dosiahol vo februári 2016 priemerne 150,2 bodov. Jeho hodnota sa oproti januáru 2016 znížila iba nepatrne, no oproti minulému roku klesla o 25,6 bodov (14,5 %) v porovnaní s februárom 2015. Najvýraznejší nárast počas uplynulého mesiaca zachytila FAO na trhu s rastlinným olejom, mierne stúpli aj ceny mäsa. Naopak, pokles zaznamenali obilniny, cukor a mlieko.
 
Index cien FAO v dlhodobom pozorovaní. 
 
» Index cien obilnín FAO mal vo februári v priemere 148,3 bodov, o niekoľko desatín percent menej, no o 13,7 % menej ako v rovnakom čase pred rokom. Z druhov obilnín najviac klesla pšenica, ktorá zlacnela o 1,5 %. Dôvodom je pomalá zárobková činnosť a predpoklady pokračujúcich veľkých exportných dodávok pre zvyšok hospodárskej sezóny. Takisto cena padla pri kukurici kvôli zvýšenej produkcii. Ceny ryže (najmä typu Japonica) ako jedinej komodity z obilnín stúpli.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO zaznamenal v priemere 150,3 bodov vo februári, teda o 11,2 bodov (alebo 8 %) viac z januára. Ide o najvyššiu hodnotu od júna 2015. Nárast spôsobili najmä klesajúce zásoby palmového oleja v juhovýchodnej Ázii, v kombináciami s negatívnymi vyhliadkami úrody v najbližších mesiacoch. Zvýšený záujem takisto vyvolal zdraženie sójového oleja.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol priemerne 142 bodov vo februári, o 3,1 bodov (2,1 %) menej oproti januáru. Nedostatočný dopyt po dovoze, najmä zo strany Číny, a dostatok zásob na vývoz mali za následok ďalší zo série prepadov cien mlieka a výrobkov z neho. Navyše, niektorí dodávatelia obmedzili svoje skladovacie možnosti, pretože mliečny trh svet vníma cez prizmu jeho krátkodobých a okamžitých potrieb. Pokles zmiernil predaj sušeného mlieka do intervenčných zásob EÚ.
 
» Index cien mäsa FAO ocenil komodity priemerne na 148,2 bodov vo februári, len o niečo menej z ich januárových revidovaných hodnôt. Hovädzie a bravčové mäso počas mesiaca zdraželo, hydina a ovce zlacneli. Hodnota hovädzieho mäsa rástla vyššie na základe obmedzených dodávok v Austrálii a v Spojených štátoch, zatiaľ čo ceny bravčového mäsa v EÚ sa aj naďalej opierali o podporu súkromného skladovania. Ceny ovčieho mäsa padajú už štvrtý mesiac po sebe, tentoraz kvôli sezónnemu maximu dodávok z Oceánie. Naopak, hydinársky priemysel aj naďalej ťaží z nižších cien krmív, čo je faktor, ktorý túto komoditu ovplyvňuje každý mesiac od júna minulého roka.
 
» Index cien cukru FAO mal priemerne 187,1 bodov vo februári, o 12,3 bodov (6,2 %) menej od januára. Pokračuje tak v trende minulého mesiaca, keď cena takisto klesala, navzdory štvormesačnému plynulému zdražovaniu.  Pokles predovšetkým zrkadlí nad očakávania dobrú úrodu v Brazílii, popredným svetovým producentom cukru. Vyhliadky na väčšie výrobné poklesy svetového cukru ako predtým predpokladá ďalší prepad cien, čo potvrdzujú aj zvyšujúce sa zásoby cukru vo všetkých svetových zásobárňach.
 

zdroj: www.fao.org
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce