Situácia na trhu s ovčím a kozím mäsom

Situácia na trhu s ovčím a kozím mäsom

Dňa 26.10.2015 sa v Bruseli uskutočnilo zasadanie skupiny pre občiansky dialóg „Ovčie a kozie mäso“, ktorej predmetom bol výhľad trhu s ovčím a kozím mäsom v EÚ na roky 2015 a 2016 (stavy zvierat, produkcia, spotreba, ceny a ďalšie faktory).

Ing. Ján Baršváry, odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK

29.10.2015

Milan Semančík: Tento rok obrat k lepšiemu nenastane

Milan Semančík: Tento rok obrat k lepšiemu nenastane

Predseda SPPK Milan Semančík bol 27. októbra 2015 hlavným hosťom počas Odbornej diskusie lídrov slovenského poľnohospodárstva, ktorá sa uskutočnila v Bratislave.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

29.10.2015

Chovatelia dojníc a prasníc môžu požiadať o mimoriadnu podporu

Chovatelia dojníc a prasníc môžu požiadať o mimoriadnu podporu

Chovatelia dojníc a prasníc, ktorí mali registrované chovy v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat v Žiline, môžu najneskôr 3. novembra 2015 požiadať Pôdohospodársku platobnú agentúru o mimoriadnu pomoc.

PPA

28.10.2015

Reakcia SPPK na štúdiu WHO o červenom mäse

Reakcia SPPK na štúdiu WHO o červenom mäse

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pôsobí červené a spracované mäso ako karcinogén.

Peter Cyprich, tlačový odbor

28.10.2015

Transatlantická dohoda – výzva menom ISDS

Transatlantická dohoda – výzva menom ISDS

ISDS sú súkromné arbitráže, kde rozhodujú traja advokáti súkromného sektoru a v prípade, ak je ISDS súčasťou bilaterálnej dohody o investíciách, sú ich rozhodnutia nadradené rozsudkom normálnych súdov.

RNDr. Igor Šarmír, PhD, odbor potravinárstva a služieb

26.10.2015

Manažéri TOP AGRO podnikov si prevzali ocenenia

Manažéri TOP AGRO podnikov si prevzali ocenenia

Prestížne podujatie TOP AGRO Slovensko, odovzdávanie ocenení najlepším poľnohospodárskym manažérom, vstúpilo do jubilejného 20. ročníka. Opäť bolo spojené s oceňovaním víťazov súťaže Najkrajší chotár.

Klub poľnohospodárskych novinárov

23.10.2015

Národné oslavy Svetového dňa potravín

Národné oslavy Svetového dňa potravín

Národné oslavy Svetového dňa potravín sa uskutočnia 23. októbra 2015 na AGROINŠTITÚTE v Nitre pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Agroinštitút Nitra, š.p.

22.10.2015

Situácia v sektore hovädzieho mäsa k 30.6.2015

Situácia v sektore hovädzieho mäsa k 30.6.2015

V utorok 20. októbra 2015 sa uskutočnilo pracovné rokovanie k Situačnej a výhľadovej správe Jatočný hovädzí dobytok a jatočné teľatá k 30.6.2015. Počet dojčiacich kráv sa na Slovensku naďalej zvyšuje a je predpoklad, že tento trend bude pokračovať aj v najbližších rokoch.

Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK

Klúč |  21.10.2015

Aktuálna situácia v sektore ošípaných

Aktuálna situácia v sektore ošípaných

V utorok 20. októbra 2015 sa uskutočnilo pracovné rokovanie k Situačnej a výhľadovej správe Ošípané k 30.6.2015. Od 30.6.2014 do 30.6.2015 pokračoval pokles prasníc, naďalej však bol zaznamenaný rast produkčných a reprodukčných ukazovateľov.

Ing. Jarmila Dubravská, PhD., SPPK

Klúč |  20.10.2015

SPPK a učitelia ZŠ: zdravá výživa patrí do učebných osnov

SPPK a učitelia ZŠ: zdravá výživa patrí do učebných osnov

Týždeň celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle zintenzívnil diskusiu o zdravej výžive a potvrdil, že deti musia mať v tejto oblasti viac vedomostí.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

19.10.2015

Do pozornosti

Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.

Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat

Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO

Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO

Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB

Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín

Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k návrhu vedeckého stanoviska ohľadom hodnotenia zdravotných rizík súvisiacich s prítomnosťou kyanogénnych glykozidov v iných potravinách ako sú surové marhuľové jadrá.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce