Situácia na trhu s ovčím a kozím mäsom
Dňa 26.10.2015 sa v Bruseli uskutočnilo zasadanie skupiny pre občiansky dialóg „Ovčie a kozie mäso“, ktorej predmetom bol výhľad trhu s ovčím a kozím mäsom v EÚ na roky 2015 a 2016 (stavy zvierat, produkcia, spotreba, ceny a ďalšie faktory).
Ing. Ján Baršváry, odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK
Milan Semančík: Tento rok obrat k lepšiemu nenastane
Predseda SPPK Milan Semančík bol 27. októbra 2015 hlavným hosťom počas Odbornej diskusie lídrov slovenského poľnohospodárstva, ktorá sa uskutočnila v Bratislave.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Chovatelia dojníc a prasníc môžu požiadať o mimoriadnu podporu
Chovatelia dojníc a prasníc, ktorí mali registrované chovy v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat v Žiline, môžu najneskôr 3. novembra 2015 požiadať Pôdohospodársku platobnú agentúru o mimoriadnu pomoc.
PPA
Reakcia SPPK na štúdiu WHO o červenom mäse
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pôsobí červené a spracované mäso ako karcinogén.
Peter Cyprich, tlačový odbor
Transatlantická dohoda – výzva menom ISDS
ISDS sú súkromné arbitráže, kde rozhodujú traja advokáti súkromného sektoru a v prípade, ak je ISDS súčasťou bilaterálnej dohody o investíciách, sú ich rozhodnutia nadradené rozsudkom normálnych súdov.
RNDr. Igor Šarmír, PhD, odbor potravinárstva a služieb
Manažéri TOP AGRO podnikov si prevzali ocenenia
Prestížne podujatie TOP AGRO Slovensko, odovzdávanie ocenení najlepším poľnohospodárskym manažérom, vstúpilo do jubilejného 20. ročníka. Opäť bolo spojené s oceňovaním víťazov súťaže Najkrajší chotár.
Klub poľnohospodárskych novinárov
Národné oslavy Svetového dňa potravín
Národné oslavy Svetového dňa potravín sa uskutočnia 23. októbra 2015 na AGROINŠTITÚTE v Nitre pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
Agroinštitút Nitra, š.p.
Situácia v sektore hovädzieho mäsa k 30.6.2015
V utorok 20. októbra 2015 sa uskutočnilo pracovné rokovanie k Situačnej a výhľadovej správe Jatočný hovädzí dobytok a jatočné teľatá k 30.6.2015. Počet dojčiacich kráv sa na Slovensku naďalej zvyšuje a je predpoklad, že tento trend bude pokračovať aj v najbližších rokoch.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK
Aktuálna situácia v sektore ošípaných
V utorok 20. októbra 2015 sa uskutočnilo pracovné rokovanie k Situačnej a výhľadovej správe Ošípané k 30.6.2015. Od 30.6.2014 do 30.6.2015 pokračoval pokles prasníc, naďalej však bol zaznamenaný rast produkčných a reprodukčných ukazovateľov.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., SPPK
SPPK a učitelia ZŠ: zdravá výživa patrí do učebných osnov
Týždeň celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle zintenzívnil diskusiu o zdravej výžive a potvrdil, že deti musia mať v tejto oblasti viac vedomostí.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.
Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat
Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.
Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC
Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB
Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín
Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k návrhu vedeckého stanoviska ohľadom hodnotenia zdravotných rizík súvisiacich s prítomnosťou kyanogénnych glykozidov v iných potravinách ako sú surové marhuľové jadrá.