Kam sme sa to dostali

Kam sme sa to dostali

Roztočila sa vážna hra, v ktorej už nejde o nejakú oblastnú súťaž, kto z koho. Tu ide o samotnú podstatu slovenského agropotravinárstva a česť skutočných poľnohospodárov.

Emil Macho, predseda SPPK

24.02.2019

Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami

Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami

Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.

Jana Holéciová, hovorkyňa

23.02.2019

Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši

Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.

Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb

22.02.2019

Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR

Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.

RPPS

22.02.2019

Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ

Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Ján Baršváry sa zúčastnili na seminári k problematike Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

21.02.2019

Diskusia s prezidentskými kandidátmi

Diskusia s prezidentskými kandidátmi

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení organizovala predvolebnú diskusiu s prezidentskými kandidátmi. Do debaty bol pozvaný aj predseda SPPK Emil Macho.

Tlačový odbor SPPK

20.02.2019

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.

EFSA

19.02.2019

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  19.02.2019

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  19.02.2019

Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.

Únia potravinárov Slovenska

19.02.2019

Do pozornosti

Príprava novej SPP za aktívnej účasti agropotravinárov

Predseda SPPK Emil Macho požiadal vedenie ministerstva o zriadenie malej manažérskej skupiny za účasti širšieho spektra poľnohospodárov, ktorá by sa stretávala pravidelne v mesačných intervaloch.

Aktuálne informácie v oblasti POR - AKTUALIZOVANÉ

O termínoch a spôsobe, akým sa jednotliví uchádzači o odborné vzdelávanie k príslušným modulom budú prihlasovať, Vás budeme informovať v priebehu mesiaca november.

Stanovisko k vplyvu celoplošného testovania na prevádzku podnikov v agropotravinárskom priemysle

SPPK na základe žiadosti o odhad možných dôsledkov celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na Covid-19 na podnikateľskú činnosť obchodných spoločností a družstiev, požiadala o vyjadrenie svojich členov.

Diskusia počas VZ SPPK

Priama, konštruktívna a poznačená patovou situáciou súvisiacou s neriešením zásadných agropotravinárskych tém – taká bola diskusia počas 33. Valného zhromaždenia SPPK.

Celoplošná výnimka v oblasti aplikácie dusíkatých hnojivých látok sa nerealizuje

MPRV SR neakceptovala výnimku s odvolaním sa na zákon č. 136/2000 Z. z. o hnojivách v znení neskorších predpisov, kde zákon neustanovuje právo pre Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky vydať plošnú výnimku zo zakázaného obdobia.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce Prenájom a predaj stavebných strojov a doplnky