Kam sme sa to dostali
Roztočila sa vážna hra, v ktorej už nejde o nejakú oblastnú súťaž, kto z koho. Tu ide o samotnú podstatu slovenského agropotravinárstva a česť skutočných poľnohospodárov.
Emil Macho, predseda SPPK
Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami
Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.
Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.
RPPS
Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Ján Baršváry sa zúčastnili na seminári k problematike Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.
Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Diskusia s prezidentskými kandidátmi
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení organizovala predvolebnú diskusiu s prezidentskými kandidátmi. Do debaty bol pozvaný aj predseda SPPK Emil Macho.
Tlačový odbor SPPK
Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
EFSA
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska
Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.
Únia potravinárov Slovenska
Do pozornosti
Príprava novej SPP za aktívnej účasti agropotravinárov
Predseda SPPK Emil Macho požiadal vedenie ministerstva o zriadenie malej manažérskej skupiny za účasti širšieho spektra poľnohospodárov, ktorá by sa stretávala pravidelne v mesačných intervaloch.
Aktuálne informácie v oblasti POR - AKTUALIZOVANÉ
O termínoch a spôsobe, akým sa jednotliví uchádzači o odborné vzdelávanie k príslušným modulom budú prihlasovať, Vás budeme informovať v priebehu mesiaca november.
Stanovisko k vplyvu celoplošného testovania na prevádzku podnikov v agropotravinárskom priemysle
SPPK na základe žiadosti o odhad možných dôsledkov celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na Covid-19 na podnikateľskú činnosť obchodných spoločností a družstiev, požiadala o vyjadrenie svojich členov.
Diskusia počas VZ SPPK
Priama, konštruktívna a poznačená patovou situáciou súvisiacou s neriešením zásadných agropotravinárskych tém – taká bola diskusia počas 33. Valného zhromaždenia SPPK.
Celoplošná výnimka v oblasti aplikácie dusíkatých hnojivých látok sa nerealizuje
MPRV SR neakceptovala výnimku s odvolaním sa na zákon č. 136/2000 Z. z. o hnojivách v znení neskorších predpisov, kde zákon neustanovuje právo pre Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky vydať plošnú výnimku zo zakázaného obdobia.