Dni svätého Huberta
Začiatok septembra patril 27. ročníku celoslovenských poľovníckych slávností, ktoré sa uskutočnili vo Svätom Antone.
MPRV SR
Tradičná chuť Hontu (pozvánka)
Jubilejný 10. ročník Tradičnej chuti Hontu sa uskutoční už túto sobotu 9. septembra v areáli OcÚ Hontianske Tesáre. Nebude chýbať bohatý kultúrny program, no najmä výborné tradičné jedlá z tohto regiónu. Ste srdečne vítaní!
RPPK Krupina
Deň turčianskeho vidieka (pozvánka)
Pozývame Vás na 8. ročník podujatia Deň turčianskeho vidieka, ktorý sa uskutoční v nedeľu 17. septembra 2017. Čaká na Vás oslava turčianskeho vidieka, jeho pracovitých ľudí, tradícií, prezentácia kvalitných regionálnych produktov a mnoho ďalšieho. Plagát podujatia nájdete v článku.
TRPPK Martin
Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám
Verejná konzultácia Európskej komisie k fungovaniu potravinového reťazca má byť podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Dotazník je prístupný už aj v slovenskej verzii.
MPRV SR
Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy
V 34. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, vo vyššie položených okresoch žatva postupne končí. Po zbere obilnín poľnohospodári vykonávajú prípravu pôdy pod oziminy. Zberové a pozberové práce spomalili dažde na väčšine územia Slovenska.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 044 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2016 sa stav zvýšil o 1 581 zamestnancov, čo predstavuje 5,4 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 882 EUR. Oproti 1. polroku 2016 to predstavuje nárast o 8,3 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Deň cukrovej repy v Seliciach
Cukrová repa na Slovensko patrí. Je to jediná plodina, ktorá sa pestuje na výmere dvoch desiatok tisíc hektárov a celú úrodu dokážeme aj spracovať. Nech sa teda pestovateľom, ale aj spracovateľom v kampani darí.
Jarmila Dubravská, zástupca SPPK v EHSV
Seminár ÚHS bude už v októbri
Únia hydinárov Slovenska aj v tomto roku organizuje na Podbanskom odborný seminár určený chovateľom hydiny, spracovateľom, výrobcom krmív, dodávateľom technológii a ďalším odborníkom. Seminár sa uskutoční 3. októbra.
Únia hydinárov Slovenska
Žatevný monitoring - 33. týždeň
V 33. týždni bola žatva v južných okresov ukončená, vo väčšine severných okresov postupne vstupuje do záverečnej fázy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Do pozornosti
Opatrenia za agropotravinársky sektor - podklad na rokovanie s ministrom/na krízový štáb
V prospech zamestnancov a podnikateľského prostredia v pôdohospodárstve, ako aj všetkých obyvateľov Slovenskej republiky vzhľadom na zabezpečenie trvalých dodávok slovenských potravín považujeme v tejto chvíli za nevyhnutné nasledovné.
Návrh opatrení zameraných na pomoc ekonomike v súvislosti so šírením vírusu COVID-19
V prospech zamestnancov a podnikateľského prostredia v pôdohospodárstve, ako aj všetkých obyvateľov Slovenskej republiky vzhľadom na zabezpečenie trvalých dodávok slovenských potravín považujeme v tejto chvíli za nevyhnutné nasledovné.
Prvé opatrenia na pomoc ekonomike v čase pandémie
Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s vecne príslušnými rezortami vypracovalo prvých 7 základných opatrení na pomoc slovenskému hospodárstvu v čase koronakrízy.
Výzva SPU študentom: Buďme súčinní s obchodmi s potravinami
SPU v Nitre chce byť aktuálne aktívna aj pomocou svojej študentskej kapacity. Študenti tak môžu svojou osobnou angažovanosťou v konkrétnych podnikoch pomôcť v rámci svojej povinnej praxe, ktorá sa má konať práve v tomto období, keď je prerušená kontaktná výučba. Formulár na požiadavku na prax nájdete v článku.
Vplyv Covid-19 na sektory hovädzieho a ovčieho mäsa
Copa Cogeca informuje o aktuálnej situácii na trhu s hovädzím, ovčím a kozím mäsom, ale aj mliekom vo viacerých krajinách EÚ.