
Úprava v súčasnosti platných maximálnych limitov rezíduí pre flonicamid v rozličných koreňových plodinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal vedecké stanovisko k úprave v súčasnosti platných maximálnych limitov rezíduí pre flonicamid v rozličných koreňových plodinách.
Toxikológia cicavcov a riešenie všeobecných otázok vyskytujúcich sa počas prehodnocovania účinných látok
EFSA na svojej stránke zverejnila výsledok zasadnutia peer review zaoberajúceho sa toxikológiou cicavcov a riešenie všeobecných otázok vyskytujúcich sa počas prehodnocovania účinných látok podľa nariadenia (ES) č. 1107/2009.
Hodnotenie tvrdenia o vitamíne E a ochrane DNA, proteínov a lipidov pred oxidačným poškodením
Asociácia Specialised Nutrition Europe (pôvodne IDACE) podala cez príslušný úrad vo Francúzsku žiadosť o autorizáciu zdravotného tvrdenia podľa článku 14 Nariadenia (ES) 1924/2006. V žiadosti adresovanej panelu EFSA pre dietetické výrobky, výživu a alergény (NDA) požiadala asociácia panel, aby vypracoval stanovisko o vedeckom opodstatnení tvrdenia týkajúceho sa vitamínu E a ochrany DNA, proteínov a lipidov pred oxidačným poškodením.
Rast baktérií spôsobujúcich kazenie mäsa počas transportu a skladovania
Úrad EFSA zverejnil publikáciu s názvom: ,, Rast baktérií spôsobujúcich kazenie mäsa počas transportu a skladovania “, v ktorej sa hovorí, že úrad EFSA posúdil vplyv času a teploty na rast baktérií spôsobujúcich kazenie mäsa, v čerstvom hovädzom, bravčovom, jahňacom a hydinovom mäse.
Hodnotenie rizika zavlečenia vysoko patogénneho vírusu vtáčej chrípky cez voľne žijúcich vtákov
EFSA zverejnila novú publikáciu z workshopu s názvom : „Hodnotenie rizika zavlečenia vysoko patogénneho vírusu vtáčej chrípky cez voľne žijúcich vtákov“, v ktorej sa hovorí, že workshop bol organizovaný ako súčasť hodnotenia rizika zavlečenia vysoko patogénneho vírusu vtáčej chrípky(HPAI) zavlečenej voľne žijúcimi vtákmi do EÚ a následne do chovov hydiny.
Endokrinné disruptory
DG SANTÉ sa hrá s ohňom v predvečer britského referenda o Brexite!
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Sága glyfosát pokračuje: ani tretí návrh Európskej komisie nebol schválený
S najviac používanou herbicídnou aktívnou látkou to už začína vyzerať veľmi povážlivo, pretože scenár zákazu jeho používania v EÚ po 30.06.2016 začína dostávať úplne realistické kontúry. To sa ešte pred pár mesiacmi zdalo byť absolútne nemysliteľné.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
O glyfosáte sa stále nehlasovalo
Európa je neschopná prijať rozhodnutie o budúcnosti glyfosátu na území Európskej únie.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu, SPPK
Kauza glyfosát: Európska komisia preložila hlasovanie
Ukázalo sa, že experti z jednotlivých členských krajín nielenže majú dosť rozdielny názor, ale otvorene hrozilo, že v hlasovaní by návrh na predĺženie nebol schválený.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Rada Európskej Únie (zatiaľ) neschválila glyfosát!
Túto informáciu priniesol francúzsky denník Le Monde 8. a 10. marca 2016.
Igor Šarmír, SPPK