
Interaktívne stanovenie referenčných výživových hodnôt
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil chod nového interaktívneho nástroja, ktorý umožňuje jednoducho a ľahko stanoviť referenčné výživové hodnoty (DRV).

Riziká pre verejné zdravie – prenos parazitov potravinami
Parazity sú významné patogény, ktoré môžu byť prenášané potravinami. Parazity majú zložité životné cykly a rôzne spôsoby prenosu. Pre parazitárne ochorenia je charakteristické dlhé obdobie bez príznakov po infikovaní jedinca parazitom.

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC

Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat
Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.

Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.

Európsky deň povedomia o antibiotikách 2018
Európsky deň povedomia o antibiotikách je každý rok datovaný na 18. novembra. Cieľom je zvýšiť povedomie o tom, aké ohrozenie verejného zdravia predstavuje antibiotická rezistencia a tiež o dôležitosti obozretného používania antibiotík.

Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín
Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k návrhu vedeckého stanoviska ohľadom hodnotenia zdravotných rizík súvisiacich s prítomnosťou kyanogénnych glykozidov v iných potravinách ako sú surové marhuľové jadrá.

Odporúčania týkajúce sa používania prístupu proporcionality v rámci hodnotenia rizík rezíduí pesticídov
Predmetná technická správa reflektuje výsledok diskusií a záverov, ktoré sa dosiahli na stretnutí odborného posudzovania rezíduí pesticídov (peer review meeting) a maximálnych hladín rezíduí, pokiaľ ide o princípy a usmernenie pre uplatňovanie koncepcie proporcionality v metodikách hodnotenia rizika používaných na európskej úrovni na odhadovanie hodnôt MRL pre pesticídy.

Stanovisko úradu EFSA týkajúce sa MRL pre látku teflubenzuron v grapefruite, mandarínkach a brokolici v prípade importu
V súlade s článkom 6 nariadenia (ES) č. 396/2005 obdržalo UK ako hodnotiaci členský štát (EMS) žiadosť od spoločnosti BASF Agro BV nastaviť tolerovateľné hodnoty importu pre aktívnu látku teflubenzuron v grapefruite, mandarínkach z Brazílie a brokolice z Paraguaja.