Princíp opatrnosti: vymoženosť alebo prekážka?
Princíp opatrnosti sa vzťahuje na stav vedeckej neistoty, keď ohľadom škodlivosti nejakej látky síce existuje dôvodné podozrenie, ale názor príslušnej vedeckej komunity je nejednotný. Jeho uplatňovanie potom znamená, že uvádzanie podozrivej látky na trh sa predbežne zakáže pokiaľ sa vedecký spor nevyrieši a bude možné prijať konečné rozhodnutie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Európska komisia po prvýkrát formálne odsúdená Tribunálom Európskej únie!
16. decembra 2015 odsúdil Tribunál EÚ Európsku komisiu z dôvodu „nekonania“ vo veci endokrinných disruptorov.
Igor Šarmír, SPPK
EFSA dala zelenú pre ďalšie používanie glyfosátu v EÚ!
„Je nepravdepodobné, že je glyfosát génotoxický (toxický pre DNA) alebo že predstavuje kancerogénnu hrozbu pre človeka.“ Také je stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín zverejnené vo štvrtok 12. novembra 2015.
denník Le Monde, PhDr. Igor Šarmír, PhD.
Požehná Európska komisia glyfosát (a Roundup) na ďalších 10 rokov?
Povolenia na komercializáciu a na používanie potenciálne rizikových produktov, pesticídov na prvom mieste, sú udeľované na dobu určitú (najčastejšie na desať rokov).
Igor Šarmír, SPPK
Bisfenol A - členské štáty nerešpektujú stanovisko EFSA
V priebehu posledných rokov je najproblematickejším aspektom fungovania EFSA pozícia voči téme „endokrinné disruptory“ vo všeobecnosti a obalovej látke s názvom Bisfenol A (BPA) zvlášť.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., SPPK
Chlorečnany v potravinách: riziko pre verejné zdravie
Dlhodobá expozícia chlorečnanov v potravinách (najmä v pitnej vode) môže predstavovať potencionálne zdravotné riziko pre deti, ktoré trpia miernou alebo strednou jódovou deficienciou.
Vedecké stanovisko úradu EFSA k akrylamidu v potravinách
Na základe podrobného prehodnotenia doterajších výsledkov úrad EFSA zverejnil svoje vedecké stanovisko zaoberajúce sa akrylamidom v potravinách.
Problematické aspekty dnešného systému garantovania bezpečnosti potravín v EÚ (od Paracelseho princípu k endokrinným disruptorom)
Bezpečnosť potravín patrí oprávnene medzi priority EÚ. Ide ale o koncept, ktorý sa od určitého obdobia vyvíja a riadi nezávisle od „kvality potravín“, hoci je veľmi diskutabilné, či je to správne. Možno súhlasiť s tvrdením, že „nie všetky bezpečné potraviny sú kvalitné, pričom dlhodobá konzumácia potravín posúdených ako bezpečné, ktoré nespĺňajú kvalitatívne kritériá, môže byť riziková“.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., SPPK
EFSA a endokrinné disruptory: ďalší črtajúci sa škandál Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dostáva v očiach širokej a najmä odbornej verejnosti stále viac nálepku „piatej kolóny nadnárodných spoločností, najmä chemických, agrochemických a biotechnologických“.
RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK
Čiastočné moratórium na neonikotínoidy: prvá bilancia
Je tomu už približne dva roky čo sa v apríli 2013 Európska komisia rozhodla zaviesť na území všetkých členských štátov moratórium na niektoré používania v poľnohospodárstve štyroch insekticídových molekúl....