Európsky deň povedomia o antibiotikách 2018

Označte si v kalendári tohtoročný Európsky deň povedomia o antibiotikách (EAAD)!
 
Európsky deň povedomia o antibiotikách je každý rok datovaný na 18. novembra. Cieľom je zvýšiť povedomie o tom, aké ohrozenie verejného zdravia predstavuje antibiotická rezistencia a tiež o dôležitosti obozretného používania antibiotík.
 
Najnovšie údaje potvrdzujú, že v celej Európskej únii sa počet pacientov infikovaných rezistentnými baktériami zvyšuje. Rezistencia predstavuje hlavnú hrozbu pre verejné zdravie.
 
Rozumné a obozretné používanie antibiotík môže pomôcť zastaviť vznik rezistentných baktérií. Len takto ostanú antibiotiká účinné aj pre budúce generácie.
 
Čo robí EFSA aby antibiotiká fungovali?
Boj proti mikrobiálnej rezistencii je prioritou Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Vedci EFSA spolupracujú s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) na najnovšej výročnej správe o mikrobiálnej rezistencii baktérií u ľudí, zvierat a v potravinách.
 
V roku 2019 uverejní EFSA prehľad súčasných metód monitorovania mikrobiálnej rezistencie u baktérií zo zvierat a z potravín. EFSA zároveň predostrie návrhy na zlepšenie situácie. Panel pre biologické riziká (BIOHAZ) EFSA bude posudzovať vplyv životného prostredia na vznik a šírenie mikrobiálnej rezistencie v potravinovom reťazci.
 
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce