Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jarné práce pokračujú
Poľnohospodári v minulom týždni pokračovali v jarných prácach a postupne končia osevy jarín. V 19. týždni boli na východe Slovenska prudké búrky a krupobitie, odhadované škody prevyšujú milión eur.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Prvovýrobcovia mlieka Žilinského kraja: Produkcie mlieka sa nechceme vzdať!
Taký je záver stretnutia zástupcov Krajskej rady Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr Žilinského samosprávneho kraja (ďalej KR RPPK ŽSK), ktoré sa uskutočnilo v Blatnici v okrese Martin 11. mája 2015.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Ovčiarsky deň v Brzotíne na Konskom dvore
V piatok 8. mája 2015 sa uskutočnil už štvrtý ročník podujatia Ovčiarsky deň. Okrem súťaže vo varení halušiek, súťaže ovčích syrov, videli návštevníci aj strihanie a dojenie oviec, deti využili možnosť zajazdiť si na koňoch.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Prvé májové búrky spôsobili poľnohospodárom na východe veľké škody
Búrky, ktoré hlavne udreli na východnom Slovensku 7.5.2015 podvečer o cca 17.00, spôsobili celkové škody prevyšujúce milión EUR.
Ing. Dalibor Bán
Aktuálna zľava na Palivové karty
Pozrite si najnovší prehľad zliav pre členov SPPK na nákup pohonných hmôt od spoločnosti Slovnaft.
Do pozornosti
Hľadajme najväčšieho Slováka sami v sebe
V obchodoch nájdeme z 10 potravín len 4 slovenské. SPPK predstavila verejnosti najnovší prieskum podielu domácich potravín v obchodoch.
Komunikácia vedeckej neistoty: prístup na zvýšenie transparentnosti
Vedeckej neistote porozumie rôznorodé publikum len vtedy, keď je komunikácia prispôsobená ich potrebám. Nová príručka Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pomôže pri komunikácii vedeckej neistoty zvýšiť transparentnosť vedeckých odporúčaní.
Emil Macho o prioritách v sektore v Správach a komentároch
Predseda SPPK Emil Macho hovoril o aktuálnom stave v agrosektore aj vo večerných Správach a komentároch na RTVS. V rozhovore predstavil priority na aktuálny rok a dotkol sa aj veľmi dôležitého vzdelávania spotrebiteľa.
Rok 2018 považujeme za prelomový
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí rok 2018 ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.
Priemerná inflácia dosiahla v minulom roku 2,5 %
Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal potvrdenie o miere inflácie v SR v roku 2018. Potvrdil, že miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v roku 2018 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2,5 %.