Začal sa 4. ročník súťaže HOVORME O JEDLE 2016

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. pri príležitosti Svetového dňa potravín organizujú v poradí už 4. ročník týždňa HOVORME O JEDLE, ktorého aktivity sa konajú v aktuálnom týždni od 10. do 16. októbra 2016.
 
Tretiaci ZŠ Tupolevova 20 v Bratislave, škola sa po tretíkrát zapojila do Hovorme o jedle
 

Týždeň Hovorme o jedle sa realizuje pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka  SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zároveň finančne podporilo aktivity spojené so Značkou kvality SK – súťažno-vzdelávaciu aktivitu Hovorme o jedle a víkendovú aktivitu Varíme so Značkou kvality SK.  Ďalším partnerom aktivít týždňa Hovorme o jedle je Recyklačný fond, ktorý finančne podporil súťažno-vzdelávaciu aktivitu Recyklácia odpadov z obalov potravín – starým veciam nová šanca. Projekt finančne podporili aj Mliečny fond, do ktorého prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka, spoločnosť Ematech, s.r.o., Podielnické poľnohospodárske družstvo Rybany a Československá obchodná banka, a.s.. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky, Štátna veterinárna a potravinová správa  SR a potravinárska samospráva - Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, Únia hydinárov Slovenska, Slovenský cukrovarnícky spolok a Únia potravinárov Slovenska. Ceny do súťaží venovali spoločnosť Apimed, Pekáreň Drahovce, s.r.o., Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo Madunice, Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Trnava a Agropartner, spol. s.r.o.   

 
Do 4. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE sa v tomto roku prihlásilo celkovo 423 základných škôl. Spomedzi nich sa do súťažno-vzdelávacej aktivity „HOVORME O JEDLE“ zapojí 307 základných škôl, do výtvarnej súťaže „CHUTNÉ MAĽOVANIE“ 338 škôl, do literárnej súťaže „PREČO JEM SLOVENSKÉ POTRAVINY“ 162 škôl a do súťažno-vzdelávacia aktivita "Recyklácia odpadov z obalov potravín -  STARÝM VECIAM NOVÁ ŠANCA" 181 základných škôl.
 
 
Organizátori pripravili pre žiakov a učiteľov základných škôl na celom území Slovenska tieto aktivity:
  1.       súťažno-vzdelávacia aktivita "HOVORME O JEDLE"
  2.       výtvarná súťaž "CHUTNÉ MAĽOVANIE"
  3.       literárna súťaž "PREČO JEM SLOVENSKÉ POTRAVINY"
  4.       súťažno-vzdelávacia aktivita "Recyklácia odpadov z obalov potravín -  STARÝM VECIAM NOVÁ ŠANCA".
 
Počas víkendu (15.-16. októbra 2016) sa organizátori rozhodli do aktivít zapojiť aj rodinu:
  5.       súťaž "VARÍME SO ZNAČKOU KVALITY SK"
 
Podpredseda SPPK Dušan Janíček odovzdáva mliečne výrobky od firmy Rajo a.s. žiakom ZŠ Tupolevova 20 v Bratislave
 
Súťažno-vzdelávacia aktivita Hovorme o jedle sa koná od 10. 10. 2016 do 14. 10. 2016.  Na každý pracovný deň v danom týždni sú vyhlásené dve denné témy súťaže, celkovo 10 tém. Škola sa do súťaže zapojí tak, že k vyhlásenej dennej téme vymyslí a vypracuje rôzne aktivity v rámci triedy/školy a pripraví z nich súťažný príspevok. Deti môžu napr. variť jedlá podľa denných tém, môžu robiť rôzne pokusy. Záleží len na fantázii žiakov a učiteľov, čo k téme vymyslia.
 
Vyhlásené denné témy súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE:
 
Pondelok (10. 10. 2016)
1. Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
2. Odkiaľ jedlo pochádza
 
Utorok (11. 10. 2016)
1. Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
2. Sleduj informácie na obale potravín – pôvod potravín
 
Streda (12. 10. 2016)
1. Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
2. Prečo kupovať slovenské potraviny
 
Štvrtok (13. 10. 2016)
1. Mäso, hydina, ryby, vajcia
2. Značka kvality SK
 
Piatok (14. 10. 2016)
1. Tuky, cukry, soľ
2. Jedz, dodržiavaj pitný režim a hýb sa
 
 
Výtvarná súťaž "Chutné maľovanie" je ďalšou z aktivít IV. ročníka Týždňa HOVORME O JEDLE. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci I. a II. stupňa základných škôl a maľovať budú podľa vyhlásených desiatich tém.  
 
Literárna súťaž "PREČO JEM SLOVENSKÉ POTRAVINY" je určená pre žiakov II. stupňa  základných škôl. Žiaci vypracujú eseje alebo úvahy na tému: „PREČO JEM SLOVENSKÉ POTRAVINY“.
 
Jednou z noviniek tohto ročníka bude súťažno-vzdelávacia aktivita "Recyklácia odpadov z obalov potravín -  „STARÝM VECIAM NOVÁ ŠANCA". Súťaž je určená pre všetky základné školy. Zúčastniť sa jej môžu triedne kolektívy tak, že k téme „Recyklácia odpadov z obalov potravín – starým veciam nová šanca“ pripraví a zrealizuje jednu alebo viac rôznych aktivít. Súťaž má žiakov naučiť, aký má význam zber, separácia, zhodnotenie a spracovania odpadov z agropotravinárskeho priemyslu na Slovensku.
 
Druhou novinkou Týždňa HOVORME O JEDLE je súťaž „Varíme so Značkou kvality SK“. Ide o víkendovú aktivitu, ktorá sa koná od 15. 10. 2016 do 16. 10. 2016. Súťaž je určená pre všetkých žiakov 1. a 2. stupňa tých  základných škôl, ktoré sa zaregistrovali do ktorejkoľvek z 10 vyhlásených denných tém súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle v jej IV. ročníku.
 
Žiaci a učitelia základných škôl môžu počas týždňa aktivít Hovorme o jedle navštíviť aj poľnohospodárske a potravinárske podniky a stredné odborné školy s potravinárskym zameraním. V rámci exkurzií si pozrú, ako vyzerá chov zvierat, pestovanie rastlín či výroba potravín v konkrétnych prevádzkach.
 
 
„Dlhodobo presadzujeme názor, že práve oblasť potravín a výživy je nedostatočne podchytená v rámci učebných osnov základného školstva. Aj takýmto spôsobom sa Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora snaží, aby sa deti o témach spojených s najzákladnejším fungovaním ľudského tela, o potravinách a výžive dozvedeli počas vyučovania čo najviac a najlepšie hravou formou,“ priblížil počas tlačovej besedy 10. októbra v Základnej škole Tupolevova v Bratislave podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček.
 
„Každým rokom je o tento projekt na školách väčší záujem, čo nás veľmi teší. Chceme odmalička vychovávať potenciálneho spotrebiteľa. Dúfame, že bude rozvážnym spotrebiteľom, ktorý bude nakupovať predovšetkým domáce zdravé potraviny,“ poznamenal dôležitú úlohu projektu D. Janíček.
 
 
 
Súťažné príspevky z jednotlivých aktivít spracujú školy do podoby power-pointových prezentácií a spolu s metodickým listom ich pošlú na adresu Úradu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Bratislave. Vyhodnotí ich odborná komisia. O víťazoch sa verejnosť dozvie počas slávnostného vyhlásenia 16. novembra v Bratislave. 
 
"Nápady a inšpirácie, ktoré Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora získa zo žiackych prác, chceme využiť ako podklady pre kompetentné ministerstvá, ktoré pripravujú učebné osnovy. Je totiž v záujme poľnohospodárov a potravinárov, aby sa do učebných osnov dostalo viac informácií z oblasti správneho stravovania a celkovo výroby potravín," dodal Dušan Janíček pred novinármi.
 
 
SPPK stavia na úspešnosti minulých ročníkov Týždňa HOVORME O JEDLE. V predchádzajúcom ročníku sa celkovo do všetkých aktivít týždňa HOVORME O JEDLE zapojilo 454 základných škôl. Odborná komisia, v ktorej pracovali zástupcovia organizátorov, odborných garantov, potravinárskych zväzov a združení a učitelia základných umeleckých škôl, hodnotila 623 súťažných príspevkov k jednotlivým vyhláseným denným témam súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, 1698 výtvarných prác a 332 literárnych prác. Prihliadali na originalitu, nápaditosť a precíznosť spracovania. Veríme, že aj tento ročník bude minimálne rovnako úspešný a prinesie požadované ciele.
 

 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyjadruje veľké poďakovanie všetkým učiteľom, ktorí, aj napriek ich náročnému povolaniu a situácii, keď bojujú o lepšie uznanie v spoločnosti a adekvátne platové ohodnotenie, sa zapojili do projektu Hovorme o jedle! Zároveň ďakujeme aj všetkým sponzorom a odborným garantom súťaže. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce