Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody
Pozývame Vás na 15. ročník podujatia Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody, ktorý sa uskutoční 21. júna 2019 vo Veľkom Bieli. Stretnutia sa okrem predstaviteľov slovenských producentov zúčastnia aj zástupcovia popredných európskych zemiakarov z Holandska, Nemecka, Rakúska a Českej republiky.
LPPK Liptovský Mikuláš
Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu
Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Tradičná chuť Podpoľania
Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!
RPPK Zvolen
Monitoring jarných prác - 22. týždeň
K záveru 22. týždňa boli ukončené jarné práce vo všetkých regiónoch s výnimkou tých, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého počasia v máji.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Hraboše likvidujú úrodu
Plošná aplikácia stutoxu a viac dravcov na poliach môžu znížiť premnoženú populáciu hraboša poľného, ktorý masívne ničí úrodu najmä v oblasti Trnavského kraja.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Sektorovo riadené inovácie v podmienkach SR
Konferencia AZZZ SR a spoločnosti Trexima bola v znamení hľadania spôsobu prepojenia potrieb zamestnávateľov a vzdelávania. Vzdelávacie subjekty by mali mať objektívny a aktuálny popis požiadaviek na formovanie vzdelávacích programov v súlade s potrebami zamestnávateľov, ktorými by sa mali následne riadiť.
Tlačový odbor
Sladovnícky poľný deň v Trebaticiach
Pozývame Vás na prehliadku 27 odrôd jačmeňa a prednášky o správnej agrotechnike. Sladovnícky poľný deň Trebatice sa uskutoční 20. júna 2019.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
Konferencia Strategický plán – príležitosť obnoviť lesk nášho poľnohospodárstva?
Cieľom konferencie je oboznámiť všetkých s priebehom príprav Strategického plánu ako základného dokumentu pri implementácii novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2021 – 2027. Členovia SPPK majú zvýhodnené vstupné.
Tlačový odbor
Do pozornosti
Pracovná skupina pre propagáciu poľnohospodárskych výrobkov, 4. novembra 2020
Prezentácia a výmena názorov na revíziu propagačnej politiky stratégie Z farmy na vidličku (F2F), Prezentácia a výmena názorov na ročný pracovný program na rok 2021 a ďalšie témy.
Porovnanie stropov a sadzieb priamych platieb
Porovnanie vnútroštátnych stropov a sadzieb priamych platieb a prechodných vnútroštátnych viazaných platieb od roku 2015 do roku 2020.
Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
Naši starí rodičia si pamätajú časy, keď bolo Slovensko v pestovaní zemiakov plne sebestačnou krajinou. Zemiaky patrili k základným potravinám každej slovenskej rodiny.
Prečo sa poľnohospodári a potravinári hnevajú?
Nie je pravdou, že spor s politickým vedením ministerstva majú iba takzvaní „agrobaróni“ a veľkí podnikatelia v poľnohospodárstve a potravinárstve. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
SME potravinovo (ne)sebestační?
Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.