KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 3. apríla

Ďalšie vládne ekonomické opatrenia predstavil minister financií Eduard Heger. Skladajú sa z troch rovín. Prvá sa týka odkladu splátok úverov maximálne na deväť mesiacov pre bežných ľudí. Druhé opatrenie hovorí o odklade splátok úverov pre SZČO, malé a stredné firmy. Tretím opatrením je zvýšenie bezkontaktných platieb bez použitia PIN kódu z 20 na 50 eur.
 
 
Návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti
NRSR vo štvrtok 2.4. schválila schválila návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v rámci skráteného legislatívneho konania.
 
Cieľom zákona je ochrana, resp. pomoc fyzickým osobám - nepodnikateľom, podnikateľom a zamestnancom aj zamestnávateľom, pred následkami pandémie, pričom opatrenia podľa tohto zákona sa uplatňujú počas obdobia od 12. marca 2020. Predĺženie uplatňovania opatrení podľa tohto zákona ustanoví vláda nariadením.
 
Podrobnejšiu analýzu nášho Právneho odboru SPPK si prečítate TU: http://sppk.sk/clanok/3191
 
Schválená novela Zákonníka práce
Veľké zmeny sa týkajú aj novely Zákonníka práce, ktorú už schválila aj NR SR. Súčasťou predmetného návrhu je aj novelizácia Zákona o sociálnom poistení, Zákona o službách zamestnanosti, Zákona o starobnom dôchodkovom sporení, Zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a Zákona o sociálnych službách.
 
 
Prehľad strešnej organizácie pre obaly EUROPEN ohľadom národných opatrení v súvislosti s obalmi. Dokument nájdete v prílohe denného monitoringu.
 
Nemecké ministerstvo vnútra opätovne povolilo zamestnávanie sezónnych zamestnancov zo zahraničia.
 
Ďalšia investičná iniciatíva EÚ - Koronavírus Plus (CRII+) EÉ
Na riešenie dôsledkov krízy v oblasti verejného zdravia sa zmobilizujú všetky neviazané prostriedky z troch fondov kohéznej politiky – Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu a Kohézneho fondu. Na zabezpečenie toho, aby sa finančné prostriedky mohli presmerovať tam, kde sú naliehavo potrebné, sa umožnia presuny medzi fondmi, ako aj medzi kategóriami regiónov a medzi politickými cieľmi. Okrem toho sa upustí od požiadaviek na spolufinancovanie a zjednoduší sa administratíva. Tento návrh dopĺňa prvý balík Investičnej iniciatívy, ktorý sa zameral na okamžitú mobilizáciu fondov a zabezpečenie likvidity pre najviac postihnuté sektory (zdravotníctvo, malé a stredné podniky a trh práce) a bol prijatý ešte koncom marca.
Viac informácií nájdete TU.
 
Štát chce rozšíriť svoje zásoby potravín 03.04.2020; HN Slovensko
Slovensko dostalo pokyn. Má vytvoriť dostatočnú zásobu potravín pre prípad, že by vypukla mimoriadna situácia. Pre HN Slovensko to potvrdila Správa štátnych hmotných rezerv. Už čoskoro by tak malo byť v štátnych skladoch viac pšenice, šošovice či mäsa. Zoznam by sa mal zároveň rozšíriť o nové položky.
 
Európska komisia predstavila projekt SURE
Finančná pomoc v rámci nástroja SURE bude mať formu pôžičky od EÚ členským štátom, ktoré požiadajú o podporu. Na financovanie pôžičiek členským štátom si Komisia požičiava na finančných trhoch. Komisia by potom poskytla pôžičky členským štátom za výhodných podmienok. Členské štáty by preto ťažili zo silného úverového ratingu EÚ a nízkych nákladov na prijaté úvery a pôžičky. Pôžičky budú podporené systémom dobrovoľných záruk členských štátov zaviazaných k EÚ.
Viac informácií nájdete TU.
 
Prehľad vnútroštátnych opatrení, ktoré prijali jednotlivé štáty v reakcii na hospodárske dôsledky spôsobené COVID-19 nájdete v prílohe denného monitoring.
 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR zverejnila informáciu ohľadom svojho prístupu k uskutočňovaniu úradných kontrol za súčasnej situácie v Českej republike.
Viac informácií nájdete TU.
 
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti
Chcete počas pandémie získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti podľa § 32 zákona č. 405/2011 Z. z. o rastlinolekárskej starostlivosti?
 
Či to bude možné, sa dozviete TU: http://sppk.sk/clanok/3190
 
 
Ďalšie európske spravodajstvo:
 
Predĺženie obdobia podávania žiadostí
Pripravili sme pre vás prehľadnú tabuľku s informácia jednotlivých členských krajín EÚ, akým spôsobom sa odsúva termín podávania žiadostí.
 
Zaujímavé čítanie s konkrétnymi dátumami nájdete TU: http://sppk.sk/clanok/3189
 
 
Opatrenia prijaté Európskou komisiou na boj s korona-krízou a zmiernenie jej ekonomických dopadov
Opatrenia Európskej komisie sa týkajú zvyšovania flexibility existujúcich pravidiel alebo aj menovej politiky /poskytovanie likvidity/.
 
Poskytovanie štátnej pomoci
Komisia prijala (20/3) dočasný rámec štátnej pomoci, ktorý prináša niekoľko možností na poskytnutie likvidity, napríklad granty alebo daňové úľavy do výšky 800 000 Eur. Členským štátom umožní výraznejšie podporiť ekonomiku počas ochorenia COVID-19. Vzhľadom na obmedzenú výšku EU rozpočtu, hlavnú úlohu budú naďalej zohrávať štátne rozpočty členských krajín.
 
Podrobnejšie si prečítate na týchto dvoch odkazoch:
 
COPA COGECA
COPA COGECA zhodnotila dopady vírusu na sektory poľnohospodárstva a rybného hospodárstva.
 
Zabezpečenie dobrého fungovania jednotného trhu:
V týchto ťažkých časoch sa naši poľnohospodári a ich družstvá zaväzujú každý deň poskytovať všetkým európskym spotrebiteľom bezpečné, cenovo dostupné a kvalitné jedlo. Dodávka agropotravinárskych výrobkov je v súčasnosti stále stabilná.
 
Pracujeme spolu a zahŕňa to mnoho ďalších organizácií v agropotravinárskom dodávateľskom reťazci, ako aj európske inštitúcie, aby sme zaistili, že naša spoločná reakcia je koordinovaná a účinná z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.
 
Podrobnejšie informácie získate z článku: http://sppk.sk/clanok/3188
 
 
 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce