Monitoring jesenných prác (aktuálne k 04.11.2021)
Jesenné práce v 40. – 43. týždni ovplyvnilo suché počasie, čo pomohlo najmä pri zbere kukurice na zrno a slnečnice.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Rukojemníci zdražovania
Zdražovanie potravín je nevyhnutné a súčasná cenová úroveň potravín je neudržateľná. Potravinári vypočítali, že potrebujú zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov o 10-20%. Novinárov sme informovali na tlačovom brífingu.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Svetové ceny rastlinných olejov na historickom maxime
Index cien potravín FAO dosiahol v októbri 2021 v priemere 133,2 bodu, čo je o 3,9 bodu (3,0%) viac ako v septembri. Medziročne je hodnota indexu vyššia o 31,8 bodu (31,3%) a zaznamenala aj najvyššiu úroveň od júla 2011. Posledný nárast je spôsobený najmä pokračujúcim silným rastom svetových cien rastlinných olejov a obilnín.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
V Dubaji sa prezentujeme cudzím vínom
"Na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji ponúkajú v Slovenskom pavilóne namiesto vynikajúcich slovenských vín francúzske vína a koňaky. Je to facka slovenskému vínu, ktoré jedinečnou kvalitou, preverenou najprestížnejšími medzinárodnými súťažami, pritiahlo pozornosť k malej krajine veľkého vína," píšu slovenskí vinohradníci a vinári.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Spolupracovali sme: Rádio Slovensko - Príbeh na týždeň
Ponúkli sme tipy na zaujímavé poľnohospodárske podniky s príbehom. Vznikla z toho séria 5 pútavých rozhlasových reportáží Príbehu na týždeň.
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 28.10.2021)
Suché počasie na väčšine územia pomohlo pomerne výrazne pokročiť v jesenných zberových a osevných prácach.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Nahlasovanie škôd vzniknutých poľovnou zverou
Dovoľujeme si požiadať Vás o spoluprácu pri monitoringu škôd vzniknutých vplyvom premnoženej poľovnej zveri za rok 2021. Nadväzujeme tak na doterajšie monitorovanie škôd viacerých typov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Predĺženie termínu na zber dát
Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky (NPPC - VÚP) predĺžil termín zberu údajov pre účely aktualizácie komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v SR pre rok 2021 do pondelka 8.11.2021 vrátane.
NPPC
Pravidelný newsletter AZZZ SR
Všetky dôležité mediálne výstupy Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR z posledných dní na jednom mieste.
AZZZ SR
Neryžujeme. Sejeme drahšiu úrodu
„Ak si niekto myslí, že poľnohospodári momentálne vo veľkom ťažia zo zvyšujúcich sa cien poľnohospodárskych komodít, je na veľkom omyle“, hovorí Oliver Šiatkovský, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Do pozornosti
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 190 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 78 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Záznam školenia k Ekoschémam
Nestihli ste online školenie k Ekoschémam? Nevadí. Pripravili sme pre vás možnosť e-learningového vzdelávania, v rámci ktorého si celé školenie pozriete a vypočujete. Viac sa dozviete v článku.
Deň poľa kukurice: ukážka techniky a prehliadka hybridov
Pre návštevníkov Dňa poľa kukurice, ktorý sa uskutoční 21. septembra v Seliciach, čaká pestrá prehliadka poľnohospodárskej techniky. AGRION – Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR pozýva všetkých záujemcov, ktorí uvažujú nad modernizáciou výroby, aby si porovnali jednotlivé stroje a technológie svetových výrobcov v pracovnom nasadení.