Hovorme o jedle malo pokračovanie v Plavnici
Žiakom, ktorí sa nemohli na vyhodnotenie súťaže Hovorme o jedle dostaviť, odovzdal predseda SPPK Milan Semančík ceny osobne.
tlačový odbor SPPK
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz akceptoval podpisy občianskej iniciatívy Stop TTIP!
Pod občiansku iniciatívu sa podpísal rekordný počet Európanov - 3 284 289.
Igor Šarmír, SPPK
Aktivity týždňa Hovorme o jedle poznajú svojich víťazov
Tretí ročník súťažno-vzdelávacej aktivity, literárnej a výtvarnej súťaže pre základné školy opäť potvrdil záujem učiteľov a detí o zdravú výživu.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Návrh usmernení k vybraným ustanoveniam zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov
Využite možnosť vyjadriť sa k predmetnému materiálu zaslaním Vašich postrehov, návrhov, pripomienok či stanovísk do 23.11.2015 na [email protected] a prispejte tak k prezentovaniu potrieb poľnohospodárov na rokovaní zástupcov Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva pôdohospodárstva SR.
Jesenný zber v 46. týždni
Poľnohospodári končia so zberom slnečnice, kukurice na zrno, ako aj s vyorávkou zemiakov. Priemerné úrody plodín sú vo väčšine prípadov nižšie, ako pôvodne poľnohospodári predpokladali.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2015
Od januára do konca septembra 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 670 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2014 sa stav zvýšil o 117 zamestnancov, čo predstavuje 0,4 %.
Ing. Henrieta Vrábľová, odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2015
V období január – september 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 813 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,6 %.
Ing. Henrieta Vrábľová, odbor potravinárstva a obchodu
Pán Forsthoffer, na zdravie!
Nestor slovenského liehovarníctva naslovovzatý odborník, ktorý sťa z rukáva sype podrobnosti o výrobe liehu a destilátov, ale rovnako zanietene sa pozastavuje nad jednostranným využitím bioplynových staníc ako aj nad spoločenskými neduhmi.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
EFSA dala zelenú pre ďalšie používanie glyfosátu v EÚ!
„Je nepravdepodobné, že je glyfosát génotoxický (toxický pre DNA) alebo že predstavuje kancerogénnu hrozbu pre človeka.“ Také je stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín zverejnené vo štvrtok 12. novembra 2015.
denník Le Monde, PhDr. Igor Šarmír, PhD.
Z porady vedenia SPPK, riaditeľov RPPK a RKŠ
Viacnásobné deklarácie ako feno- mén novodobého výpalníctva či mechanizmus vyplácania priamych platieb dominovali porade organi- zovanej Slovenskou poľnohos- podárskou a potravinárskou komorou, ktorá sa uskutočnila 11. a 12. novembra 2015 vo Vyhniach.
Mgr. Jana Holéciová
Do pozornosti
DOD na farme Plavecký Štvrtok
Pozývame vás na Deň otvorených dverí na farme Plavecký Štvrtok. Podľa organizátorov je toto podujatie pre všetkých, ktorí chcú vidieť farmu s najnovšími technológiami používanými pre efektívne poľnohospodárstvo, chov dobytka a produkciu mlieka.
Monitoring jarných prác - 17. týždeň
Vo všeobecnosti je možné konštatovať, že na väčšine územia Slovenska sa vlahová situácia zmenila len veľmi málo. Bližšie informácie uvádzame pri jednotlivých regiónoch.
Povolenie na celoročný lov zveri
SPPK listom požiadala ministerstvo o povolenie na celoročný lov niektorých kategórií poľovnej zveri a o aktualizáciu usmernenia k okresom s najvyššími škodami spôsobenými poľovnou zverou.
Trnavskí poľnohospodári
Sucho v kombinácii s hrabošmi neveští nič dobré. Aj tieto vplyvy rozhodnú o tohtoročnej úrode na trnavskej tabuli.
Od júna už aj so zástupcom poľnohospodárov, miest a obcí
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora oceňuje, že prezident SR podpísal pre poľnohospodárov kľúčový zákon. Týmto krokom sa do Rady Slovenského pozemkového fondu dostanú aj zástupcovia poľnohospodárov, miest a obcí.