Slovenské víno prehráva s koronou. Výsledkom môže byť debakel

Počasie najbližších mesiacov rozhodne, aký bude ročník 2021. Či už pôjde o rok, ktorý bude priať bielym odrodám alebo červeným, vinári a vinohradníci nemajú príliš mnoho dôvodov na radosť. V skladoch im stoja ešte ročníky 2019 a 2020. Môže za to pandémia.
 
 
Súčasná situácia môže ohroziť produkciu kvalitného slovenského vína, pričom tá už roky klesá. Kým v roku 2000 sa vyprodukovalo na Slovensku 550 000 hektolitrov vína, v roku 2020 to boli iba dve tretiny z toho.
 
Spotreba vína sa pritom pohybuje priemerne na úrovni zhruba 700 000 hektolitrov za rok. Rozdiel vykrýva zahraničné víno. S produkciou priamoúmerne klesá aj rozloha slovenských vinohradov.
 
„Okolo roku 1985 sme sa hrdili, že máme 35 000 hektárov rodiacich viníc. Dnes máme už iba osem a pol tisíca,“ hodnotí Vladimír Mrva, spoluzakladateľ vinárstva Mrva & Stanko a prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS).
 
 
Kvalitné vína sa k zákazníkom nedostanú
 
Na Slovensku máme šesť vinohradníckych oblastí, 23 pôdnych profilov a viac ako 4 800 druhov vína. Napriek množstvu úspechov slovenských vín v zahraničí však často siahame po cudzokrajných.
 
„V Rakúsku je trhový podiel domácich vín 75 percent a v HoReCa segmente dokonca 91 percent, pretože Rakúšania chcú domáce vína,“ hovorí Vladimír Mrva.
 
Konzumenti si k slovenskému vínu cestu stále len hľadajú. Možnosťou je aj stávka na prestíž.
 
„Víťazstvá slovenských vín na medzinárodných súťažiach dokazujú, že aj u nás vieme vyrobiť kvalitné biele, ružové a červené vína,“ dopĺňa uznávaný slovenský vinár.
 
Pokračovanie článku zo série SME sebestační si môžete prečítať TU.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce