Cena mlieka naďalej klesá, za mesiac sa znížila o štyri percentá
Cez index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo porovnávame mesačné zmeny vo vývoji cien agrokomodít na svetových a európskych trhoch.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Princíp opatrnosti: vymoženosť alebo prekážka?
Princíp opatrnosti sa vzťahuje na stav vedeckej neistoty, keď ohľadom škodlivosti nejakej látky síce existuje dôvodné podozrenie, ale názor príslušnej vedeckej komunity je nejednotný. Jeho uplatňovanie potom znamená, že uvádzanie podozrivej látky na trh sa predbežne zakáže pokiaľ sa vedecký spor nevyrieši a bude možné prijať konečné rozhodnutie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2015 a 2014
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2015 bolo pasívne v objeme – 977,3 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 8,6 mil. eur (0,9 %).
Ing. Milan Semančík, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami
Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára 2016 do Beladíc pri Nitre, aby spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Pozvánka na informačný seminár
MPRV SR a ÚKSÚP organizujú informačný seminár Riziká zavlečenia a rozšírenia Xylella fastidiosa, ktorá spôsobuje Pierceovu chorobu rastlín a opatrenie proti jej zavlečeniu a rozšíreniu v SR.
MPRV SR, ÚKSÚP
Pozvánka na poradu
Predseda SPPK Milan Semančík pozýva predsedov, podpredsedov, riaditeľov RPPK a RKŠ 3. marca 2016 na poradu do Nitry.
tlačový odbor SPPK
Na návšteve: V PD Buková
„Všetko je o vysokých stavoch zveri. Pokiaľ ich nikto nebude riešiť, tak nepomôžu ani ochranné opatrenia, repelenty, oplôtky", hovorí predseda PD Buková Peter Duran.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 814 zamestnancov. Oproti roku 2014 sa stav zvýšil o 347 zamestnancov, čo predstavuje 1,2 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 827 EUR. Oproti roku 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,3 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Únia potravinárov: zbytočne importujeme cudziu pridanú hodnotu
Ani rok 2015 nezmení pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Vyplynulo to z Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 17. februára 2016 v Bratislave.
Únia potravinárov Slovenska
Do pozornosti
Poľnohospodári odmietajú návrh nového zákona o poľovníctve
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zásadne nesúhlasí s návrhom nového zákona o poľovníctve, ktorý schválila vláda a posunula na rokovanie Národnej rade SR.
Monitoring jarných prác - 21. týždeň
K záveru 21. týždňa sú v nižšie položených okresoch ukončené výsevy jarných plodín a aktuálne prebieha ošetrovanie plodín, limitované daždivým počasím. Extrém sucha z predchádzajúcich týždňov vystriedal nadbytok zrážok.
UZNESENIE XXXII. Valného zhromaždenia SPPK
UZNESENIE XXXII. Valného zhromaždenia SPPK, ktoré sa uskutočnilo dňa 28. mája 2019 v Nitre.
Správa predstavenstva o činnosti SPPK od XXXI. Valného zhromaždenia
Prečítajte si správu Predstavenstva SPPK, ktorú počas XXXII. Valného zhromaždenia SPPK prečítal predseda komory Emil Macho.
Emil Macho v TA3 na tému ceny potravín
Pozrite si búrlivú diskusiu o cenách potravín v relácii Téma dňa na TA3. Hosťami relácie boli predseda SPPK Emil Macho, zástupcovia obchodu a rezortného ministerstva.