KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 29. apríla

Slovenskí chovatelia ošípaných už niekoľko týždňov pociťujú negatívne dôsledky pandémie v podobe extrémne rýchlo padajúcich cien. Hoci odbytové ceny na nemeckej burze klesajú, v našich obchodoch sa tento stav neprejavil. 
 
 
Výkupná cena jatočných ošípaných začala klesať od začiatku prepuknutia koronakrízy na európskom kontinente. Kým pôvodne sa držala na úrovni 1,65 eura za kilogram jatočnej ošípanej, dnes sa cena prepadla už na úroveň 1,15 eura za kilogram. V percentuálnom vyčíslení to znamená pokles o 30%.  
 
Viac sa dozviete v našom aktuálnom článku.
 
Správy z COPA COGECA
Európska organizácia COPA COGECA predstavila súbor viacerých návrhov na opatrenia, ktoré môžu pomôcť jednotlivým agropotravinárskym sektorom.
 
Vypuknutie a šírenie COVID-19 a následné opatrenia zavedené vládami na jeho obmedzenie viedli k náhlemu zatvoreniu väčšiny hotelov, reštaurácií a barov na kontinente, čo zvyčajne predstavuje viac ako 30% spotreby vína v EÚ čo sa týka objemu a zhruba 50% hodnoty vína spotrebovaného v EÚ.
 
 
Pandémia COVID-19 má devastujúci účinok na trh so zemiakmi, čo bude mať dopad na ďalšie segmenty trhu so zemiakmi vrátane európskych organizácií výrobcov, ako sú družstvá zapojené do dodávateľského reťazca pre čerstvé zemiaky, ako aj na výrobu škrobu. Copa a Cogeca navrhuje v liste zaslanom Európskej komisii viaceré riešenia.
 
Copa a Cogeca vyzývajú Komisiu, aby podnikla rýchle kroky na riešenie rastúceho rizika nerovnováhy na európskom trhu s bielkovinovými rastlinami a v jeho dodávateľských reťazcoch pre biopalivá
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce