Dožinková veselica na Hornej Nitre
24/08/2015 | Peter Cyprich, tlačový odbor
Už po druhýkrát sa poľnohospodári v regióne Horná Nitra rozlúčili so žatvou v súlade s ľudovými tradíciami.
Hlavným organizátorom dožinkovej veselice bola Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v zastúpení jej riaditeľa Jozefa Fabiana. Ten na otázku, prečo chcú vytvoriť tradíciu slávnostného ukončenia žatvy vo svojom regióne, odpovedal: „Minulý rok sme spravili skúšku, či to bude mať odozvu. Chceme vytvoriť tradíciu, ktorá by na Hornej Nitre ľuďom pripomenula, že sú tu poľnohospodári; práve žatva je vyvrcholením usilovnej práce prvovýrobcov."
Celá akcia prebiehala vo večerných hodinách v Kolibe Pacho vo Veľkej Čause. Dožinkový veniec od folklórnej skupiny prijali predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík a predseda hornonitrianskej regionálnej komory Ján Kuneš.
Milan Semančík vo svojom prejave zhodnotil tohtoročnú úrodu ako druhú najvyššiu za posledných desať rokov, pri porovnaní úrody hornonitrianskeho regiónu s celoslovenským priemerom dodal, že čísla sú podobné.
Podľa riaditeľa Fabiana je tento rok pomerne slušný, máme nadpriemerné úrody v rámci päť-sedemročného priemeru, problémom bude otázka speňažovania. Na druhú stranu môžem povedať, že v takomto rekordnom termíne sme na Hornej Nitre, čo si ja pamätám, žatvu nezožali.
V hornonitrianskom regióne tento rok zasiali hustosiate obilniny celkovo na ploche takmer 5500 ha s priemernou úrodou 4,83 t/ha. Najväčšie zastúpenie mala pšenica, tú poľnohospodári pestovali na ploche 2878 ha s výnosom 5,10 t/ha, druhou najčastejšou komoditou bol jačmeň ozimný a jarný na výmere 2419 ha s úrodou 4,48 t/ha. Repky prievidzskí poľnohospodári vysiali 1098 ha s úrodou 2,74 t/ha.
Problémom dobrej úrody druhýkrát za posledné dva roky môže byť jej speňažovanie, keďže obilia je od minulého roka dosť a jeho burzová cena zostane pravdepodobne na rovnakej úrovni ako v minulom roku.
Pripravil: Peter Cyprich, tlačový odbor