Predĺženie odvodovej úľavy pre poľnohospodárov

Vláda SR do konca roka 2024 predĺžila odvodové úľavy pre poľnohospodárov. Tento krok pomôže cca. 1800 zamestnávateľom a podporí 24.500 pracovných miest. Zamestnávatelia v tomto odvetví si vďaka tomu budú môcť znížiť mzdové náklady približne o 18 miliónov eur.


"Na parametroch tejto pomoci sa nič nemení, ide už o tretiu etapu odvodových úľav a platí to isté, čo bolo aj predtým. Tieto odvodové úľavy si môžu zamestnávatelia uplatniť na každého zamestnanca, maximálne však do sumy 750 eur, čo je aktuálna výška minimálnej mzdy," priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Návrh ešte musí schváliť Národná rada SR pravdepodobne v skrátenom legislatívnom konaní. Novela má platiť od 1. júla.

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča ide o významnú formu pomoci pre sektor vrátane akvakultúry. Zároveň ho podľa vlastných slov mrzí, že Európska komisia nepredĺžila možnosť čerpania odvodových úľav aj pre potravinárov, ako je to v súčasnosti.

Podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha teší najmä fakt, že táto pomoc je určená hlavne pre podniky, ktoré stavajú na ľudskej práci. „Významne to preto pomôže podnikom so zmiešanou výrobou a živočíšnou výrobou. Je to aj nástroj, ktorý z dlhodobého hľadiska dokáže tlmiť infláciu. Poľnohospodár môže lepšie reagovať na vývoj na trhu a nemusí všetky náklady prenášať do odbytových cien, keďže tam narazí na tvrdú konkurenciu zo zahraničia, kde obdobné formi pomoci sú samozrejmosťou,“ zdôraznil Emil Macho.

Emil Macho vyzval kompetentných, aby počas najbližšieho obdobia pracovali aj na príprave pomoci pre potravinárov. Sfunkčnenie štátnych pomocí je totiž podstatné aj pre potravinársky priemysel, keďže ten z dlhodobého hľadiska nie je finančne dostatočne podporovaný štátom.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce