Slovenské mliečne farmy otvoria svoje brány pre širokú verejnosť

Školské kolektívy a jednotlivci sa môžu prihlásiť na Deň otvorených dverí na mliečnych farmách, ktorý sa uskutoční 14. – 15. júna, už len do konca mája.

Hlavnou myšlienkou Dňa otvorených dverí na mliečnych farmách je ukázať cestu mlieka školákom, ale aj rodinám. Poľnohospodári priamo v maštaliach predvedú, ako sa dennodenne starajú o kravičky, ako sa dojí mlieko a akým spôsobom putuje do mliekarne na ďalšie spracovanie. Na zvedavé otázky tých najmenších odpovedia ľudia priamo z praxe.

„Je mimoriadne dôležité hovoriť s ľuďmi a ukazovať im reálnu prácu v poľnohospodárstve a potravinárstve. Mlieko sa len tak neobjaví v obchodoch. Vzniká starostlivosťou o kravičky a ich dojením v maštaliach a následne namáhavou prácou pri spracovaní v mliekarňach. Radi vám to ukážeme priamo na slovenských farmách,“ pozýva na podujatie prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty (zväz je členom SPPK).

Brány 36 slovenských mliečnych fariem sa otvoria 14. júna pre školské kolektívy a 15. júna pre rodiny s deťmi. Aktuálne je prihlásených už vyše 3300 účastníkov. Na Deň otvorených dverí je možné sa prihlásiť na www.adoptujkravicku.sk najneskôr do 31.5.2024.

Deň otvorených dverí na mliečnych farmách organizujú Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka a Slovenský mliekarenský zväz (oba zväzy sú členmi SPPK).

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce