Pomáhame Ukrajincom

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa zapojila do pomoci pre Ukrajincov. Aktuálne pomáhame dvomi spôsobmi – individuálne: pomoc poskytujú sami naši členovia a koordinovane: pomáhame prostredníctvom Úradu SPPK. 

Slovenskí poľnohospodári a potravinári sa od začiatku vypuknutia vojny na Ukrajine intenzívne zaujímajú, akým spôsobom môžu pomôcť Ukrajincom, ktorí sa rozhodli opustiť krajinu. Solidarita s ľuďmi, ktorí sú nútení pre vojnový konflikt opustiť krajinu, vyústila do pomoci prostredníctvom darovania potravín a sprostredkovania pracovných ponúk. 

Pomáhame Ukrajincom potravinami

Potravinové zbierky zabezpečujú samotné poľnohospodárske a potravinárske firmy, Úrad Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory túto aktivitu v tejto chvíli nekoordinuje. Do pohraničných oblastí na východe Slovenska tak odchádzajú trvanlivé potraviny, ktoré pochádzajú priamo z produkcie našich členov alebo ich naši členovia zabezpečia pre potreby Ukrajincov na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Niektoré firmy nám už avizovali, že okrem potravinovej zbierky iniciujú aj finančnú zbierku a to aj medzi svojimi zamestnancami vo firmách. Niektoré regionálne komory vytvárajú zbierky šatstva alebo potravín priamo v konkrétnych regiónoch, keďže časť Ukrajincov sa už presunula do mnohých oblastí Slovenska. 

Pomáhame Ukrajincom pracovnými ponukami 

Úrad Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory koordinuje druhú formu pomoci pre Ukrajincov. Ponúkame im totiž prácu. Ako je dlhodobo známe, v poľnohospodárstve a potravinárstve je nedostatok pracovných síl. Už aj pred vypuknutím vojny na Ukrajine najmä naši ovocinári alebo pestovatelia prijímali na prácu v sadoch, vo vinohradoch, na poliach Ukrajincov, s ktorými mali dobré skúsenosti. Vzhľadom na to sme preto vyzvali členov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, aby vyplnili online dotazník. Uvedú v ňom, koľko ľudí môžu prijať, na aké pracovné pozície a v akom predpokladanom časovom horizonte. 

Mnohé firmy ponúkajú okrem práce pre Ukrajincov aj ubytovanie, a to nielen pre dospelé osoby, ale aj pre rodiny s malými deťmi. 

Ako pomoc funguje? 

Naďalej môžu poľnohospodárske a potravinárske firmy vypĺňať dotazník, ktorého údaje na pravidelnej báze sumarizujeme. 

Dotazník nájdete TU

Daným firmám následne preposielame denne aktualizované kontakty z pracovných ponúk od Ukrajincov. Túto formu pomoci nám zabezpečuje firma Trexima. 

Pomáhame Ukrajincom vzdelávaním

Samostatnou formou pomoci je možnosť poskytnúť ukrajinským deťom štúdium v rámci systému duálneho vzdelávania. Prihlásili sa nám už prví záujemcovia zo strany agropotravinárskych podnikov, ktorí sú oprávnení na výučbu stredoškolákov v systéme duálneho vzdelávania. 

 

Ďakujeme všetkým, ktorí v týchto dňoch pomáhajú Ukrajine!
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce