Nová podoba redistributívnej platby je nekoncepčná

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s novým návrhom redistributívnej platby, ktorý zaslalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) do Bruselu na schválenie.

Podľa aktuálneho návrhu, ktorý bude platiť pre budúci rok, je pre subjekty hospodáriace na rozlohe od 5 do 14,99 hektára plánovaná sadzba 45 eur a pre subjekty s výmerou od 15 do 28 hektárov 30 eur na hektár. Pre farmárov s výmerou pôdy od jedného do päť hektárov navrhuje agrorezort 60 eur na hektár.

Rovnako ako minulý rok, ani tentoraz nikto o zavedení redistributívnej platby s poľnohospodármi nediskutoval. „Nevieme na základe akých výpočtov zaslalo ministerstvo pôdohospodárstva na schválenie takýto návrh. Nikto so zástupcami samosprávnych organizácií o novej podobe redistributívnej platby nekomunikoval,“ povedal Miroslav Štefček, podpredseda SPPK, najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku.

Redistributívna platba je nadstavbová priama platba na prvé hektáre spôsobilej plochy poľnohospodára. Je to priama platba, ktorá je však odviazaná od produkcie. Poskytuje sa len za udržiavanie poľnohospodárskej pôdy.

Vyššia sadzba by pritom mala putovať fyzickým osobám nepodnikateľom, ktorí na svojej pôde takmer nič nevyprodukujú a často sa pohybujú v zóne šedej ekonomiky alebo výmenného obchodu. „Takáto podoba redistributívnej platby je nekoncepčná. Keďže nepoznáme, od čoho sa odvíjal výpočet výšky platby, takýmto spôsobom len prilepšíme približne 7-tisíc panelákovým poberateľov dotácií, ktorí v skutočnosti nič neprodukujú,“ vysvetľuje podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

SPPK nie je proti redistributívnej platbe pre našich poľnohospodárov. Takéto opatrenia by sa však mali zavádzať po odbornej diskusii a dôkladnom zvážení všetkých možností, ktoré tu sú.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce