Poľnohospodári prosia o ohľaduplnosť počas žatvy

Žatva sa na Slovensku už rozbehla naplno. Úrodu zbierajú nielen v regiónoch, ktoré sú na juhu a v strede Slovenska, ale kombajny vyšli do polí už aj na Liptove a Spiši. Poľnohospodári prosia motoristov a dovolenkárov o ohľaduplnosť na cestách a pri výletoch do prírody.  
 
 
Kým na juhu Slovenska sa žatva presunula do svojej druhej polovice, poľnohospodári v severne položených oblastiach v týchto dňoch ešte len s prácami začínajú. Napríklad v okrese Trnava, ak počasie dovolí, chcú zber obilnín dokončiť budúci týždeň. Levickí poľnohospodári už pozbierali ozimný jačmeň, v komárňanskom okrese zase repku. Celkovo členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory doteraz pokosili 22% hustosiatych obilnín a 60% repky.
 
Žatva nie je plynulá, prerušujú ju zrážky, na niektorých miestach aj výdatné.
 
Okrem počasia, ktoré poľnohospodári nevedia ovplyvniť, žatvu miestami prerušujú aj ojedinelé požiare na poliach. Napríklad včera (22. júla) odstraňovali hasiči požiar obilia a kombajnu v katastri obce Čeľadince, okres Topoľčany. Majiteľovi vznikla predbežná škoda vo výške 55-tisíc eur.
 
Poľnohospodári preto prosia ľudí, ktorí sa pohybujú v prírode v blízkosti žatevných prác, aby boli ohľaduplní voči sebe a pestovateľom a zbytočne nevstupovali na polia s kombajnmi. Bezpečnosť je na prvom mieste nielen v čase žatvy.
 
 
Rovnako poľnohospodári prosia aj všetkých vodičov, aby boli ohľaduplní na cestách a trpezlivo počkali, kým sa kombajny a traktory presunú z ciest k obiliu.
 
Poďakovaním pre všetkých vodičov, cyklistov či dovolenkárov za ich ústretovosť v prírode a na cestách bude kvalitný slovenský chlieb, pivo alebo mäsové výrobky vyrobené aj vďaka tohtoročnej úrode obilnín.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce