Extrémna kampaň, sebestačnosť v cukre ostala

Pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru ukončili jednu z najnáročnejších cukrovarníckych kampaní. Výrazné výkyvy počasia ovplyvnili pestovanie repy a aj jej spracovanie v cukrovaroch. Aj napriek mimoriadne náročným podmienkam počas minulého roka si Slovensko naďalej zachová sebestačnosť v produkcii cukru.
 
 
Fakt, že Slovensko ostáva naďalej sebestačné v produkcii cukru, je mimoriadne pozitívna správa pre viac ako 200 slovenských pestovateľov repy, pre jej spracovateľov – dva cukrovary a aj pre všetkých spotrebiteľov. Minuloročné výkyvy počasia totiž dali zabrať počas celej sezóny a zmarili v úvode sľubné vyhliadky na výbornú úrodu repy z hľadiska množstva a kvality.
 
„Na jar sme mali extrémne sucho, ktoré znásoboval aj vietor vysušujúci pôdu. Práve táto kombinácia spôsobila, že cukrová repa veľmi zle vzchádzala. V priemere na jeden hektár sme je narátali len okolo 80 tisíc jedincov, čo je najmenej za posledných 10 rokov“, uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács /zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory-SPPK/.
 
 
Zlú jar vystriedalo na počasie priaznivé leto. Prechodne sa ukazovalo, že porasty cukrovej repy sa spamätali. Priaznivú úrodu po lete naznačovali najmä plochy, ktoré poľnohospodári zavlažovali. Karta sa však na jeseň obrátila. Výrazné zrážky a premočený terén znemožnili cukrovú repu plynule vyorať. Repa v pôde premokala, množstvo cukru sa v nej znižovalo. Keďže pestovatelia nemohli vojsť niekoľkotonovými strojmi do mokrého terénu, zber repy sa výrazne skomplikoval a spomalil.
 
„Dodávky cukrovej repy meškali, pritom oba cukrovary potrebovali pracovať na plný výkon. Museli sme každý deň taktizovať, ako pri nižších dodávkach repy neprerušiť činnosť cukrovarov. Vďaka príkladnej spolupráci cukrovarov a pestovateľov sa nám podarilo nastaviť výrobu cukru tak, aby sme nemuseli dočasne prerušiť prevádzku ani v jednom cukrovare. To je jedným z úspechov tejto kampane“, zdôraznil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor, a.s. Michal Abelovič /cukrovarnícky spolok je členom SPPK/.
 
 
Hlavný úspech cukrovarníckej kampane 2020/2021 však spočíva v zachovaní sebestačnosti vo výrobe slovenského cukru aj za mimoriadne náročných podmienok. Toto tzv. biele zlato tak naďalej patrí medzi posledné komodity, ktoré vieme vyrobiť v množstve potrebnom pre zásobovanie spotrebiteľov. Slováci vyprodukovali 161 tisíc ton cukru. Je to síce menej, ako je priemer 180-200 tisíc ton cukru v štandardnom roku, ale na sebestačnosť to stále stačí.
 
„Pri nestabilnom počasí musíme mať základ nielen v príkladných vzťahoch medzi pestovateľmi repy a producentmi cukru. Kľúčovou je najmä systémová podpora cukrovej repy zo strany štátu. Aj vďaka stabilnej podpore sa produkcia cukru vracia štátu v benefitoch v podobe viac ako 3000 zamestnaneckých miest prevažne na vidieku, odvodov, daní a čistoty životného prostredia, keďže nie sme závislí na dovozoch cukru. Ide približne o 42 mil. eur aj vrátane DPH či cestnej dane, ktoré prichádzajú každý rok štátu. Zároveň sa vďaka produkcii cukru vylepšuje bilancia zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami“, uviedol Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi.  
 
 
Fakty o cukrovarníckej kampani 2020/2021
 
Pestovatelia zasiali cukrovú repu na výmere 21 653 ha. Priemerná cukornatosť repy dosiahla úroveň 14,45 %, priemerná úroda buliev bola 62 t/ha. Celková produkcia cukru v SR dosiahla úroveň 161 tis. ton. Cukrovarnícka kampaň 2020/2021 trvala spolu 118 dní.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce GRANDEN