RPPS SR: výzva premiérovi

Členovia RPPS SR  kriticky vnímajú situáciu, do akej sa dostalo agropotravinárske odvetvie na Slovensku. Označujú ju za patový stav, keďže Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nepredstavilo verejnosti za sedem mesiacov od zostavenia vlády relevantné systémové opatrenia pre podporu poľnohospodárskeho a potravinárskeho spracovateľského odvetvia. Členovia RPPS SR vyjadrujú pochopenie pre všetkých poľnohospodárov, ktorí vstúpili do štrajkovej pohotovosti.
 
 
„Chýba nám návod, presné mantinely, ako máme podnikať  na jednotnom európskom trhu v 21. storočí. Inak sa z miesta dopredu nepohneme. Kým iné krajiny pracujú na 200% a zmierňujú následky pandémie koronavírusu na vlastný agropotravinársky sektor, my doma žiadnu podporu necítime. Práve teraz je ten zlomový moment, kedy sa rozhoduje o budúcnosti celého agropotravinárskeho odvetvia a my potrebujeme jasnú víziu a predloženie systémových krokov na jej naplnenie“, uviedol predsedajúci Rade Milan Mišánik.
 
 
Kroky ministerstva pôdohospodárstva, rovnako aj ministerstva životného prostredia, nedostatočné tempo prác pri príprave budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky, neznáma výška štátnych pomocí pre odvetvie, situácia okolo Slovenského pozemkového fondu, vládou schválený  nedostatočný  štátny rozpočet, ale najnovšie aj fakt, že agropotravinárstvo sa nedostalo medzi prioritné oblasti Plánu obnovy EÚ sú hlavnými dôvodmi pokračujúcej nespokojnosti samosprávnych organizácií.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce