Včely a pesticídy: revízia príručky

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) momentálne druhýkrát konzultuje svoju príručku o pesticídoch a včelách.
 
EFSA požiadala špecializovanú konzultačnú skupinu, aby sa vyjadrila k protokolu, ktorý EFSA použije na zhromažďovanie a hodnotenie údajov o úmrtnosti včiel v súvislosti s pesticídmi. Keď Európska komisia požiadala EFSA o preskúmanie príručky, zdôraznila potrebu disponovať aktuálnymi dôkazmi o úmrtnosti včiel. Pritom je potrebné brať do úvahy reálny včelársky management a tiež prirodzenú úmrtnosť včiel.
 
Konzultačná skupina už poskytla pripomienky k súčasnej príručke, ktorá bola pôvodne uverejnená v roku 2013. K dokumentu sa vyjadrovali aj odborníci na pesticídy všetkých členských štátoch EÚ. Spätnú väzbu posúdi vedecká pracovná skupina, ktorá bola zriadená na preskúmanie príručky. Prvé stretnutie pracovnej skupiny sa uskutoční už tento týždeň.
 
EFSA bude počas procesu revízie príručky naďalej využívať konzultácie zúčastnených strán a odborníkov z členských štátov. Po vypracovaní návrhu príručky plánuje EFSA spustiť verejnú konzultáciu a workshop.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
EFSA Media Relations OfficeTel.: +39 0521 036 149E-mail: [email protected]

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce