Epidémia spôsobená Listeria monocytogenes vo viacerých krajinách sa spája s konzumáciou produktov z lososa

Výrobky z lososa určené na priamu spotrebu, ako sú napríklad údené a marinované lososy, sú pravdepodobným zdrojom epidémie Listeria monocytogenes, ktorá sa vyskytla v Dánsku, Nemecku a Francúzsku od roku 2015. EFSA a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) použili metódu sekvenovania celého genómu na identifikáciu nákazy vo viacerých krajinách.
 
Do 8. Októbra 2018, bolo v týchto krajinách zaznamenaných 12 prípadov, z ktorých 4 boli smrteľné.
 
V auguste 2017, Dánsko uviedlo prvý súbor prípadov súvisiacich s konzumáciou nakrájaného údeného lososa určeného na priamu spotrebu, ktorý bol vyprodukovaný v Poľsku. Dánsko zaviedlo kontrolné opatrenia a informovalo ostatné členské štáty EÚ a príslušné kompetentné autority.
 
V októbri 2017 Francúzsko oznámilo odhalenie rovnakého kmeňa Listeria v marinovanom lososovi pochádzajúceho z rovnakej poľskej spracovateľskej spoločnosti, aká bola zistená dánskymi kompetentnými autoritami.
 
Najnovší prípad súvisiaci s nákazou bol oznámený v Nemecku v máji 2018.
 
Kvôli nedostatku údajov o sekvenovaní celého genómu zo vzoriek prostredia a potravín odobratých v poľskom spracovateľskom podniku, nie je v súčasnosti možné potvrdiť, či sa kontaminácia vyskytla v predmetnej prevádzke. Navyše, kým nebudú vykonané kontroly a posúdené informácie o nórskych prvovýrobcoch lososa, od ktorých losos bol použitý v kontaminovaných šaržách, nemožno vylúčiť možnosť kontaminácie na úrovni primárnej výroby.
 
Identifikácia toho istého kmeňa Listeria vo výrobkoch z lososa vo Francúzsku a nový prípad v Nemecku naznačujú, že zdroj kontaminácie môže byť stále aktívny a že kontaminované výrobky boli distribuované do aj iných krajín EÚ ako Dánsko. Tehotné ženy, starší a imunodeficientní pacienti sú vystavení vyššiemu riziku kontraindikácií pri nakazení listeriózou.
 
 
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovom sídle úradu EFSA.
 
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce