Vedecké stanovisko – kopolymér v nanoforme

Vedecké stanovisko – kopolymér v nanoforme

Vedecké stanovisko úradu EFSA týkajúceho sa posúdenie bezpečnosti aditívnych látok kopolyméru (butadiénu, etylakrylátu, metylmetakrylátu a styrénu) neviazaného alebo viazaného s divinylbenzénom alebo dimetakrylátom - 1,3 butándiolom v nanoforme (FCM Nos 998 , 859 a 1043 ), ktorý sa používa (až do 10 % w/w) ako modifikátor v pevnom PVC. Výsledný produkt sa potom následne používa ako materiál prichádzajúci do kontaktu s potravinami pri izbovej alebo nižšej teplote a je určený taktiež na dlhodobé skladovanie. Monoméry tvoriace kopolymér sú uvedené v Nariadení EÚ (10/2011). Koncentrácia migrovanej frakcie aditívnej látky z PVC s nízkou molekulovou hmotnosťou pod 1000 Da sa odhaduje na približne 0,009 mg/kg potraviny. Vzhľadom k tomu, že tieto nízkomolekulové oligoméry sú vyrobené zo schválených monomérov, kde sa predpokladá strata reaktívnych funkčných skupín, nepredstavujú preto bezpečnostné obavy. Migrácia aditívnej látky v podobe nanočastice z PVC pomocou konzervatívneho modelovania migrácie sa odhaduje na približne 1 x 10-6 mg/kg potraviny čo predstavuje veľmi nízku expozíciu. Na základe prezentovaných výsledkov dospel Panel CEF k záveru, že neexistuje bezpečnostné riziko pre spotrebiteľa ak sa uvedené zlúčeniny používajú ako prídavné látky jednotlivo alebo v kombinácii až do 10 % w/w v pevnom PVC.

Viac informácii nájdete na dole uvedenom odkaze na stránku úradu EFSA:

Link na web EFSA – publikácia:

Scientific Opinion on the safety assessment of the substances (butadiene, ethyl acrylate, methyl methacrylate, styrene) copolymer either not crosslinked or crosslinked with divinylbenzene or 1,3-butanediol dimethacrylate, in nanoform, for use in food contact materials:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3635.htm

 

 

Zdroj: EFSA

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce