Produkcia cukru by mala prepisovať rekordy

 Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), odhaduje, že v aktuálnej cukrovarníckej kampani (2016/2017) vyprodukujú naše dva cukrovary rekordné množstvo cukru. Malo by ho byť viac ako v roku 2014, ktorý sa niesol v znamení vynikajúcich výsledkov.  
 
 
- Cukrovarnícka kampaň 2016/2017: Máme predpoklad vyprodukovať rekordné množstvo cukru
 
- Priaznivé podmienky pre pestovanie cukrovej repy - základ pre rekordnú produkciu cukru
 
- Ide o poslednú cukrovarnícku kampaň, ktorú regulujú kvóty na cukor a počas ktorej platí minimálna cena cukrovej repy
 
- Trh s cukrom sa zliberalizuje od 1. októbra 2017
 
Vhodná kombinácia počasia, tepla, slnka a zrážok bola základným predpokladom, aby naši poľnohospodári mohli vypestovať dostatočné množstvo cukrovej repy - základnej suroviny na výrobu cukru. Množstvom cukru sa tak cukrovarnícka sezóna 2016/2017 zaradí medzi rekordné sezóny.
 
Podľa informácií zo Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska, ktorý je členom SPPK, bola k 21. novembru z celkovej plochy 21 520 ha pozbieraná repa z dvoch tretín a v súčasnosti je spracovaných približne 50 % odhadovanej produkcie. Priemerná úroda sa pohybuje na úrovni 74 ton na hektár pri 16,34 % priemernej cukornatosti.
 
V minulom roku sme na Slovensku vyprodukovali  175 tisíc ton cukru. Údaje z tohtoročnej kampane naznačujú, že celková produkcia by mohla byť okolo 215 - 220 tisíc ton cukru.
 
 
Podmienky počas cukrovarníckej kampane sú momentálne priaznivé. Cukrovary nehlásia žiadne výpadky v dodávke tejto plodiny. Kampaň sa začala 8. septembra 2016 a mala by trvať do polovice februára 2017.
 
Od ukončenia reštrukturalizácie v roku 2009 spracovávajú cukrovú repu na Slovensku dva cukrovary – Považský cukor, a.s. v Trenčianskej Teplej a Slovenské cukrovary, s.r.o. v Seredi. Oba podniky sú počas cukrovarníckej kampane schopné vyprodukovať približne 200 tisíc ton cukru.
 
Cukrovarnícka kampaň v hospodárskom roku 2016/2017 je poslednou kampaňou, počas ktorej platia výrobné kvóty na cukor a minimálna cena cukrovej repy. Slovenská republika má v súčasnosti kvótu na úrovni 112 319,5 t cukru. Produkciu cukru nad túto kvótu musíme spracovať v chemickom priemysle alebo vyviezť na trhy mimo krajín EÚ, čím sa takýto cukor stáva finančne menej hodnotným. Trhový poriadok s cukrom sa v celej EÚ prestane uplatňovať od 1. októbra 2017, čo znamená koniec kvót a liberalizáciu trhu. Každý podnik potom vyrobí toľko cukru, koľko bude schopný uplatniť na trhu.  Uvoľnenie regulačných obmedzení zvýši nároky na konkurencieschopnosť každého jedného výrobcu a krajiny ako takej. 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce