Stanovisko SPPK k iniciatíve Vidieckej platformy

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora tvrdí, že pôda je zároveň nielen jedinečným a neobnoviteľným prírodným zdrojom, ale aj výrobným prostriedkom.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora /SPPK/ podporuje každú aktivitu, ktorá smeruje k ochrane poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Poľnohospodárska pôda je základný výrobný prostriedok pre poľnohospodárov a bez nej nie je možné zabezpečiť potravinovú bezpečnosť a ani sebestačnosť Slovenskej republiky.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už aj v minulosti privítala vytvorenie národnej legislatívy, ktorá mala chrániť pôdu a trh s ňou pred špekulatívnymi nákupmi, aj keď sme už na začiatku upozorňovali na jej niektoré nejasnosti či nedostatky.
 
Rovnako SPPK aktívne vstúpila do procesu prípravy Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016-2020. Aj preto sa dostal do Programového vyhlásenia vlády SR návrh SPPK, podľa ktorého vláda bude podporovať hospodárne využívanie poľnohospodárskeho pôdneho fondu, vytvorí podmienky na jeho ochranu pred neodôvodnenými zábermi na nepoľnohospodárske aktivity a bude hľadať ďalšie možnosti nákupu pôdy pre domácich poľnohospodárov. Podporí doriešenie vlastníckych vzťahov k pôde ako predpokladu rozvoja trhu s pôdou.
 
Na Slovensku neexistujú oficiálne štatistiky, aká výmera pôdy je v rukách cudzincov. Podľa odhadov SPPK je to okolo 100-150tisíc ha. Slovenskí poľnohospodári a potravinári majú opodstatnené obavy z toho, že sa veľké finančné skupiny a cudzinci budú aj naďalej intenzívne zaujímať o poľnohospodársku pôdu na Slovensku a že ju budú ďalej nakupovať a to nielen na poľnohospodárske účely. Aj preto prichádza iniciatíva Vidieckej platformy  a združenia SEZ-NEZESu v pravý čas.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce