Začína štvrtý ročník Hovorme o jedle

Vo svete stále existujú obrovské sociálne rozdiely. Pokým jedni žijú v prepychu a blahobyte, ďalší trpia a zomierajú od hladu. Svetový deň potravín, teda 16. október, je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete. Aj na Slovensku si ho pripomíname. Ľudia by sa mali zamyslieť nad konzumovanou stravou a potravinami neplytvať, no na druhej strane príliš na ich kvalite nešetriť.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasujú v poradí už štvrtý ročník týždňa „HOVORME O JEDLE“.

V tomto roku sa súťaže uskutočnia od 10. do 16. októbra. 
 
Počas týždňa HOVORME O JEDLE sú pre žiakov a učiteľov základných škôl so sídlom v Slovenskej republike pripravené tieto aktivity:
 
v termíne od 10. do 14. októbra 2016:
 
•    súťažno-vzdelávacia aktivita "HOVORME O JEDLE"
•    výtvarná súťaž "CHUTNÉ MAĽOVANIE"
•    literárna súťaž "PREČO JEM SLOVENSKÉ POTRAVINY"
•    súťažno-vzdelávacia aktivita "Recyklácia odpadov z obalov potravín - STARÝM VECIAM NOVÁ ŠANCA"
 
v termíne od 15. do 16. októbra 2016:
 
•    súťaž "VARÍME SO ZNAČKOU KVALITY SK" 
 
Čo hovoria súťažiaci z minulých ročníkov na súťaž? 

Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
 
Ak sa chcete zapojiť do aktivít v rámci týždňa HOVORME O JEDLE a hrať o zaujímavé ceny, zaregistrujte svoju školu v termíne od 10. 9. 2016 do 9. 10. 2016. Registračný formulár spolu s ostatnými podrobnými informáciami o aktivitách „HOVORME O JEDLE“ nájdete na tejto stránke.
 
Ako týždeň HOVORME O JEDLE prebieha?
 
 
Týždeň HOVORME O JEDLE realizujeme pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa. 
 
Aktivity finančne podporili Mliečny fond, do ktorého prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, spločnosť Ematech s.r.o., Podielnické poľnohospodárske družstvo Rybany a Československá obchodná banka, a.s. Ceny do súťaží venovali Apimed, Pekáreň Drahovce s.r.o. a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Trnava. Ďalšími partnermi projektu sú Slovenský cukrovarnícky spolok, Únia hydinárov Slovenska a Únia potravinárov Slovenska. 
 
Súťažno-vzdelávaciu aktivitu „Recyklácia odpadov z obalov potravín - STARÝM VECIAM NOVÁ ŠANCA“ finančne podporil Recyklačný fond.     
 
Ako vyzerá exkurzia?
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce