Ovocinári dopestujú v tomto roku o polovicu menej úrody

Ovocinárska únia Slovenska, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, v týchto dňoch bilancuje doterajšie pozbierané úrody ovocia. Jej predseda Marián Varga potvrdil, že pre intenzívne aprílové mrazy slovenskí ovocinári dopestujú len 25 tisíc ton ovocia mierneho pásma.
 
 
Sady im pritom po minulé roky dávali priemerné úrody ovocia mierneho pásma v množstve 58 tisíc ton. Na polovičnej úrode sa podpísali hlavne jarné mrazy a sčasti aj studený vietor a nižšie množstvo zrážok v jarných mesiacoch.
 
Z tohtoročnej slovenskej produkcie tak okrem jahôd a čerešní budeme mať menej aj marhúľ a broskýň. Ovocinárska únia avizuje, že pri broskyniach bude len tretinová úroda a podobne pravdepodobne dopadne aj úroda sliviek.
 
„Pri jablkách a hruškách očakávame nižšiu úrodu až o 60% oproti minulým rokom, čo sa prejaví vo zvýšených spotrebiteľských cenách“, uviedol Marián Varga.
 
Jablká, ktoré počas jari zasiahol mráz, majú na povrchu hnedé škvrny. Obchodné reťazce takéto ovocie nevykupujú. Väčšina na vzhľad znehodnoteného ovocia preto skončí v kompótoch, džemoch, vylisuje sa z neho ovocná šťava alebo sa spracuje v páleniciach.
 
Slováci ročne skonzumujú približne 150 tisíc ton ovocia mierneho pásma. Chýbajúce množstvo úrody preto budeme musieť aj v tomto roku doviezť, čo bude mať negatívny vplyv na prehlbovanie pasívneho salda zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Dominovať budú najmä poľské jablká, pretože jarné mrazy Poľsko nezasiahli. Odhaduje sa, že tohtoročný dovoz ovocia mierneho pásma bude predstavovať 120 tisíc ton.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce