Žatva odštartuje pravepodobne začiatkom júla

Nástup leta je neodmysliteľne spojený so začiatkom zberu hustosiatych obilnín. Pre klimatické a geografické podmienky sa už tradične rozbehnú kombajny najskôr do južných regiónov Slovenska.  S pokračujúcim letom sa žatva bude plynule presúvať do vyššie položených oblastí krajiny.
 
 
Podľa informácií pestovateľov sú porasty hustosiatych obilnín sú štandardné a ich vývoj adekvátne zodpovedá klimatickým podmienkam na Slovensku.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v týchto dňoch telefonicky oslovila vybrané regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory. Podľa získaných údajov z bratislavského a komárňanského regiónu vyzerajú porasty obilia v týchto oblastiach zatiaľ dobre. Kombinácia teplého počasia a zrážok obiliu pomohla.
 
Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) v Trnave však dodáva, že prípadné väčšie množstvo zrážok môže mať nežiaduci vplyv na výskyt a rozšírenie chorôb obilia – najmä fuzárie. Riaditeľ RPPK Trnava Jozef Šumichrast uviedol, že v trnavskom kraji by sa žatva mohla začať už začiatkom júla. Niektorí tamojší pestovatelia predpokladajú, že začiatkom júla začnú zberať aj repku.
 
Na druhej strane si viac zrážok želajú poľnohospodári napríklad z okresu Krupina alebo Bardejov. Na niektorých miestach už totiž vidno, že obiliu chýba vlaha. Poľnohospodári dúfajú, že ich v najbližších dňoch a týždňoch nepriaznivý vývoj počasia nezaskočí /napr. krupobitie alebo silný vietor/. Práve počasie totiž do veľkej miery určí výslednú kvalitu obilia a množstvo lepku.
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce