Stanovisko SPPK k zriadeniu rizikového fondu

Aprílové mrazy nanovo otvorili otázku zriadenia rizikového/garančného fondu, z ktorého by sa v budúcnosti hradili podobné následky vyčíňania počasia, ktoré sa za posledné roky znásobujú vplyvom klimatických zmien.
 
 
Slovenská poľnohospodárska  a potravinárska komora je za vytvorenie fondu za účasti poisťovní, poľnohospodárov a štátu. Z vyzbieraných peňazí by sa hradili udalosti, ktoré komerčné poisťovne nepoisťujú - teda tzv. nepoistiteľné, respektíve ťažko poistiteľné riziká.
 
Podobné fondy fungujú aj v okolitých krajinách - napríklad Rakúšania majú tzv. Katastrofický fond (do tohto fondu prispieva štát, spolkové krajiny, poľnohospodár, ale aj každý rakúsky zamestnanec zo svojich daní. Z peňazí sú hradené škody na súkromnom aj štátnom majetku.) či Česká republika pod názvom Garančný fond.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa skôr inšpiruje práve českým Garančným  fondom, do ktorého prispieva štát a poľnohospodár približne rovnakým dielom. Z tohto fondu sa hradia škody, ktoré vzniknú v rastlinnej a živočíšnej výrobe. Fond poskytuje peniaze napr. na kompenzáciu škôd po suchu, nadmerných zrážkach..., ale len tým firmám, ktoré sú poistené v komerčných poisťovniach.
 
 
SPPK si uvedomuje, že zriadenie takéhoto rizikového fondu po vzore Českej republiky je behom na dlhé trate. Skúsenosti z premenlivého počasia a naposledy najmä z aprílových mrazov však jasne ukazujú, že v budúcnosti sa musí zmeniť systém odškodňovania.
 
Rýchlejším riešením zo strany vlády môže byť podpora ku komerčnému poisteniu v garantovanej výške formou dotácie tak, ako to funguje vo všetkých okolitých krajinách.
 
O tejto téme 9. mája diskutovali aj zväzy a združenia - členovia SPPK - ktorých firmy patria medzi najviac poškodené jarnými mrazmi. Poľnohospodári, vinohradníci a ovocinári do štvrtku 12. mája opätovne zaktualizujú predbežnú výšku škôd na svojich porastoch. Čísla predložia ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorá ich použije na ilustráciu škôd v Slovenskej republike počas budúcotýždňového zasadania Rady ministrov pôdohospodárstva. Rakúsko na tomto rokovaní požiada o kompenzáciu škôd spôsobených jarnými mrazmi z európskych zdrojov. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporuje túto myšlienku. O tomto návrhu, ale aj o zriadení rizikového fondu informoval ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim rezortnú ministerku 3. mája 2016 počas výjazdu v mrazmi poškodených sadoch pri Alžbetinom dvore.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce