Potravinári budú vyrábať džemy s nižším obsahom cukru

Slovenskí výrobcovia džemov by mali od 1. júna 2016 vyrábať džemy a extradžemy s nižším obsahom cukru. Súčasná legislatíva hovorí, že tieto naše výrobky predávané v obchodnej sieti musia obsahovať minimálne 60 g cukru na 100 g výrobku. Po novom by nemali byť také sladké. Podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov.
 
Zmenu navrhli priamo konzervári z Rimavskej Soboty (firma RISO-R s.r.o., Rimavská Sobota) združení v Slovenskom konzervárenskom zväze, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Reagovali tak na požiadavku od spotrebiteľov, ktorí si v časoch, keď v spoločnosti prevláda trend zdravej výživy, chcú kupovať výrobky s nižším obsahom cukru a vyšším podielom ovocia. Z pohľadu krajín EÚ nejde pritom o nič výnimočné. Menej sladké džemy s obsahom 52 g cukru na 100 g výrobku vyrábajú bežne v krajinách EÚ. Slovensko sa tak zmenou legislatívy prispôsobí tomuto trendu.
 
Slovenské džemy a extradžemy patria medzi vysokokvalitné produkty. Konzervári pri ich výrobe nepoužívajú žiadnu chémiu, nepridávajú umelé arómy, farbivá. Sú vyrábané z čerstvého alebo zo zmrazeného ovocia, vo vákuu, ovocná zložka sa spracováva v technologicky najvhodnejšom čase.
 
Extradžemy musia obsahovať minimálne 450 g ovocnej zložky na 100 g výrobku, džemy 350 g ovocnej zložky na 100 g výrobku.
 
Návrh vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 44/2012 Z. z. o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, bol 12. februára 2016 predložený na rokovanie stálych pracovných skupín Legislatívnej rady vlády SR. 25. februára 2016 ho doručili Európskej komisii na pripomienkovanie členským štátom EÚ.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce